Forum přátel STO

Hospody, sudy, akce atd...
Právě je 23. říj 2025 20:44

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Žert - Bělorusko
PříspěvekNapsal: 14. lis 2007 18:06 
Alkoholik

Zdar chtel bych navazat na byvale hromadne emaily z Emeriky. Musim eště vykoumat jestli budu posílat zase maily nebu nejakej vebik.
Takze pokud to nekoho zajima tak ....
Day one :
zatim nic moc zadny zavratný postřehy ze říše posledního absolutizmu.
Letadlo letělo o hodinu pozdejc a bylo temer prazdny. JIdlo studeny (planovane) a piti teply. Z letadla to vypada jak kdyby krajinu nekdo namaloval pravitkem vsechny lesy a pole jsou pekne v uhlednych ctvercich. Na letisti v klidku obrovska hala a drahy , nikde ale nejsou letadla ani lidi . Takovy Tuřany ale asi 10* vetší. Maj specialni vozejky ktery nejsou temer vyplejtany a cokoli neni ve velikosti kufru tak propadne. Vyzvedaval mě obchodak a ackoliv sem mel hodku a pul sekeru tak sem na nej este pul hodky cekal. Urad docela vypecenej kolegove v klidu , byl jsem hnedle predstaven kde komu.
Asi budu pokračovcat pozdeji. Mam to vyzkoušený chce to pekne za tepla.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 19. lis 2007 12:29 
Site Admin

Dovoluji si vložit z emailu:

Kód:
Zdar a sílu,

Slíbil sem ,že budu psát hromadný emaily a tak je neděle večer , zrovna sem si nacpal nácka a čekám až mi slehne a chystám se jít potrápit tělo do místního hotelu BELARUS. Takže nastala vhodná doba abych Vyplodil nějakej shluk písmenek , aby z toho měli něco i ostatní.

Dorazil sem ve středu asi ve tři hodiny. Let probíhal celkem v pohodě , svačinka byla a za hodinu a půl jsme byli na místě. Shlukem imigračních úředníků jsem prolez v pohodě , zjistil že jediný hajzlíky na patře sou zrovna v očistě ( to dá asi práci načasovat si úklid na dobu příletu jednoho ze dvou letadel denně) no aspoň maj věčně čisto.Abych nezapomněl , co mě zaujalo , vozejky na kufry sou celkem pěkný ale nejdou od sebe odtrhnout a sovětští inženýři je navrhly tak šikovně, že nemaj žádnej výplet a cokoliv je menší než loďák propadne dnem. Ač jsem dorazil o hodinu a něco později můj odvozce se zdržel a tak sem si tak prohlížel tu příletovou halu , která vypadala trochu jako nádraží v Brandejse. Jinak letiště obrovský , nikde ale žádný lidi natož letadla.

Do centra je to asi 45 kiláků po celkem pěkný dálnici , takže pohoda. Na ambasádě jsem se ubytoval v ajncliku ve sklepě a šel se seznamovat se svými budoucími spolupracovníky. Docela pohoda partička akorát šéfík Karas je v Praze. Večer mě eště kolega dotah do nějakého obchodu s potravinami a vyměnit peníze. Čtvrtek a pátek celkem pohoda , už sem se snažil něco dělat , ale pořád sem odbíhal řešit nějaký podpisy fotky a kraviny. Ve čtvrtek sem taky byl prohlížet byty no a jeden pěknej sem si vybral a od pátku od večera už tu bydlím. Je to třípokojovém byt asi 68 metrů. Obyvák spojenej s kuchyní , barovej pultík, pračka myčka na nádobí  pracovna , ložnice. No prostě pohoda to bych chtěl mít jednou v Praze. Sice hroznej barák , ale na pěknym místě asi 12 minut pěškom do háku. Na sobotu sem se domluvil s kolegou , že se zajdem podívat do nejaký velkotržnice. Že tam maj maso , zeleninu , ryby , oblečení a já nevim co eště. Tak sme tam chvíli courali , nakoupili nějaký ptákoviny k jídlu a že pudem na jedno. Zalezli jsme do nějakého stanu , kde měli místní pivo neurčitý značky za asi 8 kaček. Tak jsme dali jedno pak druhy a třetí, potom piroh s bramborama pak se zelím. Ve stanu , už byla zima tak sme se přestěhovali do dalšího podniku. To už byla normální hospoda a pivem značky GOD 1952 tak jsme dali eště 4 a šli zvesela domu. Jo a to sem eště potřeboval koupit sůl , zalez sem do obchodu a tam si mě pěkně povodili. Obchod byl udělaném asi ze 4 pultů. U jednoho sem se zeptal jestli maj sůl. Poslali mě k druhýmu pultu kde samozřejmě nikdo nebyl.Asi po dvou minutách ta jedna baba přešla o tři kroky k mému pultu a co prej si jako přeju. Řek sem ,že sůl a ona mě poslala ať jí nejdřív zaplatim. Byl sem v tom krámě sám s prodavačkama a když sem to zaplatil u kasy a vrátil sem se pro sůl k pultu , tak mi ji nechtěla dát , že nemám účtenku, kterou sem nedostal. Kupodivu mi po těch pivech dneska nic nebylo. Pokouším se dovybalit těch pár krámů co sem si přivez. Asi to byla chyba moh sem si toho vzít polovinu. Byt je komplet zařízenej včetně nádobí , peřin a žehličky.

Včera na tom trhu , sem viděl cisternu s nápisem  „ŽIVAJA RYBA“ a bylo mi jasný , že podobný věci by se měly dokumentovat hned. Mrzelo mě , že sem neměl foťák. Kolegovi to přišlo úplně normální a vůbec nechápal proč bych si to chtěl fotit.Je jasný , že za měsíc mi to přijde taky úplně normální. Přesvědčoval mě ať ochutnám piroha (8 kaček kus), ale moc se mi do toho nechtělo, že si žaludeční mikroflóra musí pomalu zvykat na změnu prostředí. Po třech pivech už sem byl měkčí a dal si rovnou s bramborama i se zelim. Když sme opouštěli tu druhou hospodu , tak jsem byl přesvědčenéj , že musim testnout i masovej na kterej si tu údajně jen tak někdo netroufá. Bohužel už bylo zavřeno. I tak sem domu docela spěchal. Město je docela v dobrym stavu , žádný zemljanky a opadaná omítka. Centrum je prakticky celý opravený. Hlavně palác republika , chlouba města  něco jako v Berlíně. Je tu plno kostelů a divadel snad i nějaký kino. V obchodech maj všechno , většinou levnější než u nás , kromě elektroniky. Co je neuvěřitelný tak sou ženský. Nejdřív sem si myslel , že se na mě domluvily a že poulici choděj jenom samý krasavice , ale vypadá to, že se to asi standart. Tak nevim jaký postřehy bych měl eště předat. Po Ukrajinách a Rusku , už mi plno věcí přijde normálních. Super je umělá přezaměstnanost. Ve fotoobchodě pracuje asi 5 lidí. Jedna přijímá objednávky , druhá fotí a třetí vyvolává. Ty dvě další co tam pily kafe určitě taky nějakou funkci maj. Každej obchod je plnej prodavaček a hlídačů.

Tak to je asi všechno, co mě teďka napadá. Zejtra mě čeká první den na ostro, tak to bude veselý.
Zdar Matěj

P.S. Omlouvám se těm , který sem přibral do seznamu a už s nima nejsem v kontaktu a mé osudy je nezajímají. Pokud sem na někoho zapoměl , jako že je jasný že je tak doufám , že se to domákne a dá mi vědět. Mzslim že tam neni email na Hučku a Zuzku  , na Renatu Smažinkovou a kohokoli koho by to eště zajímalo.

Naposledy upravil Wurst dne 17. úno 2008 23:17, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 26. lis 2007 09:05 

Vkládám další e-mail od Matěje. Vyloženě mě pobavilo to PS :))

Kód:
Cau ,
Tak je zase nedele a je na case poslat nejakej mailik aby byly nejeke zaznamy jak to tady v Minsku funguje. Byl sem pozadan abych psal bez diakritiky , coz mi nedela problemy , protoze mam na notebooku stejne anglickou klavesnici. Bylo mi také sdeleleno , ze v minulem infomailu byly nalezeny „pouze“ dve do, oci bijici hrubky. To bylo este se spustenou automatickou kontrolou , ktera je mi ovsem ted bez diakritiky na prd.

Zacnu nejakejma postrehama ze země neomezenych moznosti :  Tak napriklad je tady zvykem zapojovat vodu obracene nez v Evrope. Maj to jako u Jelecku. Evropska baterie která je oznacena modrou a cervenou bohuzel funguje obracene a z modry tece obcas tepla a z cerveny vetsinou studena. Jediny rozdil je , ze tady v zasade netece voda varici a neznalec se neopari. Jeste vychytanejsi to maj v mistnim hotelu Belarus , kde v saune prochazi trubka se studenou vodou trema komorama sauny a clovek vyleznuvsi upecenej ze sauny este zoufale bojuje s tim , která strana je vlastne studena, protoze na obou polohach tece voda horka. Doma v jedenactym patre cekam na teplou pet minut a cervenej vodomer se vesele toci. Anglicky tady neumi vůbec nikdo , takze bojuju s rustinou. Dost rozumim ale když mam něco vyplodit tak je to drina. Kazdej patek sobota tu probihej velkolepy svatby. V nejakym kostelu probehne obrad a pak svatebcani jezdej po meste a vsude se fotej a delaj bordel. Najimaj si na to limuziny a pokazdy když nekde vylezou na foceni tak si sebou vytahnou flasku vodky a sampana. Kazdej drzi v ruce plastovej kelimek a pijou to podle toho jestli je bliz ten s tou vodkou nebo se sampanem. Asi se tu chlapci zenej docela mlady , protože sem asi s 20. svatem nevidel manzela , kterymu by bylo prez 25. Je asi nejak moda se starsima manzelkama , nebo jak sou namalovany a nacesany tak vypadaj takovy vyzilejsi. Videl sem jednu vypecenou nevestu s decentni nadvahou , která mela navleceny snehobily saty , a z nich ji lezly holy ruce , opatreny luxusnila cernejma chlupama. Kontrast byl maximalni . Kdybch to videl ve snu tak se asi s hruzou probudim. Shodli sme s s kolegou ze si to asi před obradem mela opalit nad sporakem , jak když se depiluje veprove. V sobotu sem objevil restauraci Planeta palacinka este sem tam nebyl, ale brzy k tomu dojde. Predpokladam , ze to bude mistni mutace International house of pancake. Maj tu asi 3 Meckace a jedenkrat TGI Fridays akorat se to menuje něco jako TŽV Pjatnica to budu muset este vyzkoumat. Nedavno sem se hadal s jistymi nejmenovanymi osobami o tom , ze za komunistu si vsichni odpracovali potrebne roky a proto mají narok na dustojny duchod. Ma to ale jeden hacek. Produktivita práce v te době byla natolik nizka , ze během těchto roku vznikly minimallni hodnoty z kterych by se potom ten duchod vyplacel. Vůbec sem netusil jak krasne to bude videt tady. Umela prezamestnanost dava sice lidem pravo na praci za minimalni mzdu , ale vsichni delaj hovno. V obchodu velikosti , at nezeru , Normy na Petrinach pracuji v jedne smene tri pokladni , dve prodavacky lahudek , a 5 dorovnavacek zbozi plus dva drabove kteri hlidaj zlodeje.. To vsechno se nasobi dvakrat , protože maj otevreno 7 dni v tydnu od 8 do 21.takze jedou na 2 smeny. Z toho vyplyva , ze na jednu Normu na Petrinach je  krasnych 24 pracovnich mist. V bowlingovem baru se 4.drahama (asi jako Bowling Ladronka 1 zamestnanec) pracujou dve zensky u okinka s vydejem bot , tri barmanky , jeden vyhazovac, nepocitane mnozstvi dricu v kuchyni, protože to jednou za pul hodiny zazvoji a v okynku se zjevi talir hranolek  a hajzlbaba.  „ Krat dva to mělo bejt“ Taky sem este nevidel bowlink , kterej by narizenim moci otviral v 9 rano. Asi spada do kategorie pohostinstvi. No a kdyz maj do pupnoci tak to skoro zacina smrdet treti smenou. Mimochodem sme tam byli b patek v 19.30 , hodina stala 380 kacek a bylo tak krome nas asi 8 lidi . Slicna servirka se nas drze zeptala jak si asi myslime ze ma ty lahvace stihnout uchladit …              pardon este satnar. Ještě nez sem trosku poznal mentalitu vychodu , často sem se divil od kud se rodi ti sikovni delnici. V sobotu sem pozoroval jednoho z nich . Pracoval s s takovym tim velkym rozbrusem na 380V a rezal s nim tak 20. Icka. Bohuzel se mu zlomila tuzka a tak si na tu traverzu nemoh nakreslit znacku. I nelenil, rozbus si polozil na hromadu nejakejch narovnanejch betonovejch obrubniku a pustil stroj  Zacal brousit a když uz mu to prislo dlouhy tak zatlacil. Rozbrus se mu zhoupnul a zapad tim R30 kotoucem mezi ty obrubniky ,kde se kotouc  kousnul. Rozbrus opsal ladny blouk a  flaknul sebou o zem.

Tak abyste taky vedeli co se tady odehrava. Zacnu dneskem. Presvedcil sem kolegu , ze by bylo dobry udelat dneska vypravu do mistni velkotrznice na okraji Minsku. Jelo se metrem a pak este busem . Metro stoji asi 6 kacek a vypada v podstate jak v Praze.  Pak sme si koupili hned na miste srazu listky do autobusu , taky za 6 kacek. Baba dezurna nam vysvetlila , ze tohle je expresny voz a tudis je za 9 kacek a doplatit se to neda. Prijeli sme na místo asi v 10 hodin. Velkotrznice se teprve rozjizdela , ale uz to stalo za to. Potreboval sem koupit strojek na vlasy , teflonovou panev a nejaky dobrutky k jidlu , kterejch tu maj na trznicich mraky. To místo je vazne kolosalni. V první sekci maj stankovy hadry. Je to asi jako fotbalovy hriste a tam jsou v ulickach postaveny vietnamsky stanky s hadrama kostma kuzema, ale s beloruskymi prodejci. Pak se projde okolo hangaru , kde maj asi to samy a otevre se trziste c. 3. Tam uz maj vietnamskou elektroniku , piratsko originalni CD a DVD , mobily , pocitace, feeny , audio video, varny konvice , televize sem tam nejaka lednice nebo pracka. Další oddeleni je maso. To uz sem videl minulej tejde na „ Komarovce „ hala s pultama . Uvnitr tech ulicek bouraj cely prasaky a rovnou je tam prodavaj. Hovezi tam ladujou uz naporcovany. To bylo taky první místo , kde sme se zastavili a po chvilce lozeni sem si koupil asi tricet deka obzvaste vypeceny tlacenky . Když sem ji pak doma vybaloval do lednice , tak sem trosku zapochyboval o sve momentalni pricetnosti v době nakupu , ale asi sem mel po ochutnavce pocit , ze ji musim mit.Potom sem si este koupil neco jako „prosuto“ ale je to udelany z hovezi svickovy. Musim este zistit jak se to jmenuje , ale udajne se to maso soupne na mesic do slano korenenyho nalevu a pak se susi dokud se neproda. Je to obzvlastni lahudka v cene asi 250 kacek za kilo.Co se tyce toho masa, tak tu maj věci , který se asi u nas na pultech vůbec neobjevi. Za vsechno hovori teleci. Toho je tu hafo a není vůbec drahy. Maj tu takovou zvlastni cenovou politiku , ze vsechno stoji mezi stovkou a dvema za kilo. Třeba veprovy koleno stoji u nas 50,- kure 40.- tady kolem stovky. Zato pekny hovezi třeba kilo dvacet. Vypravela jedna kolegine , která tady s manzelem chodi na lovy, ze to porazeny zvire je proste jednolitej kus ve stejny hodnote. Prej kdyz parta 10. myslivcu streli jednoho divocaka, tak vemou sekeru rozsekaj ho na 10 stejnejch kousku (stejne tezkejch) a kazdej proste vyfasuje igelitku a jde spokojene domu   Potom je tam este megablesak a další asi tri haly se zradlem. Ryby, drubez, koreni , kafe , caje ……   Vinikajici med o kterem nam prodavacka drze tvrdila , ze je z lesnich jahod. Vypadal ale jak repkovej. Taky nas uhnala jedna prodavacka mlecnych vyrobku a zacala ladovat ochutnavky . Dycky ukrojila kus takovyho tvarohu podala to na nozi a když sme to zvejkali tak z ni vypadlo co to je . Nejdriv byl obycejnej , pak s paprikou , s cesnekem , s feferonkou a jako zlatej hreb s rybickou. To nam obema klesla brada a ja premejslel jak se toho zbavit , protože sem tu zvlastni chut identifikoval az když to rekla. No a rybicka byla asi pamatecni. Kdyz padla asi jedna hodina , prisel hlad a ze dame něco k jidlu. Dal sem si jako predkrm palacinku se syrem . Byla vynikajici . Oblezli sme asi 1O cinskejch fastfoodu. Všechny se jmenujou SAYGON a maj tam to samy a zadny toceny pivo. V kazdym tomhle SAYGONU maj jak u nas svetelnou ceduli a na ni sou jidla. Bohuzel si tady cinske lahudky predstavujou jako bramborovej salat s bramborakem , bramborak s kasi a koprem , pelmene s hranolkama , burta s bramborama a koprem atp. Bylo rozhodnuto , ze si k obedu dame SHAVRMA, neboli kebab neboli gyros. Nasli sme si stanek s frontou , podle stare cestovni teorie , ze kde to frci tak je cerstvo. Presne ve chvili , kdy jsem natahoval ruku pro svůj vytouzeny kousek , se rozrazily dvere a prihnal se Armenec z vedlejsiho stanku bez fronty s lopatkou na uhli , na který mel asi dve kila nakrajenyho ugrilovanyho masa a tomu nasemu to tam soupnul. Kazdopadne SHAVRMA po belorusku je takova ta stredovychodni placka do který se nasype kopa zelnyho salatu, pak se to pocukruje masem, dosype kupou mrkvovyho salatu, zaleje omackou z kecupu a majonezy . Pak se to cely zabali a soupne do mikrovlnky. Cena asi 50 kacaku. Uz jak sem to sned , tak sem vedel , ze není neco v poradku. Nejak me to tlacilo v zaludku a sem tam sem si osklive odkrknul. No nebudu vas napinat domu sem to dones. Este teda na poslední chvili sem si koupil panvicku a strojek na vlasy. Chtel sem i poklici  , ale stala stejny  sestikilo jako Tefalova panev , tak tam zustala. Mno prisel sem domu asi ve 4 a od ty doby se tu valim a ochutnavam dobrutky.
Vcera sem rano coural po meste . Neobjevil sem nic zvlastniho obesel sem nejaky kostely at uz pravoslavny nebo krestansky. Objevil sem mistni universitni stredisko na obrovskym namesti. Uprostred bylo asi 5 sklenenejch poklopu o prumeru tak 10 metru. Myslel sem ze je to jen tak obyc fontana ale pak sem si rikal , ze by pod tim mohlo něco bejt. Dosel sem k nejakymu vchodu pod zem a myslel sem , ze je to metro. Tak sem tam vlez a ejhle , otevrelo se prede mnou podzemni město ve trech patrech ,plny obchodu. A ty poklopy byly soucasti toho centra , aby tam slo aspon nejaky svetlo. Vecer sem se sel podivat do mistniho kina na film Beowulf. Kino sice stalo jenom 50 , ale byl to vypeceny zazitek. Trosku mi to pripominalo sokolovnu ve Sternberku. Jakmile se zhaslo , polovina kina vytahla chipsy a bombony. Jeden opilec v rade prede mnou vesele chrapal a specialitou bylo foceni uprostred filmu(s bleskem). Film stal za ho… a slibovany prso Angeliny Joli bylo kresleny. Během tejdne se vetsinou nic zvlastiho nedeje. V 8 do práce , kolem sesty z práce, vecere a odchod cvicit. Chodim tady do toho hotelu Belarus kde maj posilovnu a bazen. Je to sice drahy jako svine , ale co ma negr delat. V praci je to celkem pohoda . Kolektiv je sice trosku starsi , ale sou fajn. O systemu udelovani viz , se nemuzu moc rozepisovat , ale asi by na v Praze na ministerstvu cumeli. A to je prej zabarina proti Moskve.

Chtel sem udelat nejaky fotky z města, ale v sobotu , když sem se vyzbrojil fotakem , tak byla mlha. Stejne tu ale na foceni v nic není. Pamatky v podstate neexistujou. Vsechno je postaveny po valce. Byt zase není tak velkej aby to dalo nekomu predstavu jak vypada.  S vanocema to nevidim moc v barve. Na nekterejch uradech udajne 21. prosince zavrou a otvira se az v lednu. Tady to asi neklapne , kromtoho nevim jestli budu mit do ty doby udelany multivstupni vizum a jestli by me sem pak vůbec pustili. Mno a to je asi vsechno co sem chtel sdelit . Ted si to budu muset este jednou precist abych vyeliminoval alespon pulku tech hrubek. Mozna se este na chvilku mrknu na telku , kde po osmy hodine na polovine kanalu bezi rusky vylecny filmy. Porad vykrikujou RUKI VJERCH a sijou to do skopcaku. Vychytavka sou filmy kde bojujou rusaci proti afghanskym teroristum. Pak sem taky videl oslavny dokument jak ruska raketa zeme-vzduch sestrelila nepratelsky stihaci letoun F16 nad uzemim byvale Yugoslavie.

Jo a chtel sem vas poprosit , jestli byste se podivali do seznamu obeslanych a pokud vite o lidech kteří na nem nejsou a chteli by byt , nebo sem jim to slibil , ale z nejakyho duvodu tam nejsou, tak mi prosim poslete jejich adresy.
Tak zdar za tejden. Zert

Somozrejme P.S.
Sem se sel do kuchynenapit a jak sem tak do sebe obracel tu mineralku , ulpel mi zrak na jedny skrince v kuchyni kam sem se este nepodival. A hle husarek presovac na kafco. Hned vedle nej nejake elektrickej rezac na chleba. Včera sem taky narazil na balkone na zehlici prkno , lux a susak na pradlo. Asi este zejtra podniknu nejakou poznavaci vypravu co tu v byte este je.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 3. pro 2007 10:15 

A je to tady zase :)

Kód:
Cau,
Je nemele vecer. Cas na to , abych se podelil o zazitky ze země svobody a demokracie. Uz asi tyden se neuspesne snazim komunikovat s mistni firmou BelTelcom , která by mi mela zavest domu Internet. Bohuzel odmitaji odpovidat na emaily a tak se tam asi budu muset dostavit osobne. Pripadam si jako pan Pepa a jeho marny boj s O2. Je tu ovsem ten drobny detail , ze byvaly Telecom aspon reaguje na dotazy. Belorus zaryte mlci a povazuje drzy inostrancuv dotaz ohledne pripojeni za nejakou provokaci a tomu oni samozrejme nebudou napomahat. Uz sem v praci vyhlasil , ze všechny zamestnance BT zadajici o nase vizum si vezmu do sve osobní pece a komu nejakej prijde pod ruku , tak at mi ho preda. Nekteri znaji teorii o Indickem vlaku , kterou tady nebudu vysvetlovat, ale casto kdyz me nekdo nastve , podivam se mu do obliceje abych si ho zapamatoval . Potom si pro sebe zamumlam něco ve smyslu „ zkus si prijit pro vizum ty … “

Tenhle odstevec by mel byt něco jako “ postrehy od jinud .”
Stejne jako minule se snazim zapsat nektere veci , co me zaujaly a pro Cecha stoji za pozornost. Vetsinou to sou ptakoviny , ale vypovidaji o rozdilech kultur a smysleni. Behem tydne si casto rikam , ze tohle urcite musim v nedeli napsat , protoze to urcite stoji za to. Zacnu vcerejskem kdy sme byli na mistni zradelni trznici Komarovka. V podchodu metra stala jeptiska a somrovala na dobrocine ucely. Na tom neni az tak nic zvlastniho , to se vida i u nas. Jenze tahle se na to oblekla do takovyho luxusniho kozichu , kterej ji zahaloval az po kotniky a asi ho u nas nema ani pani ministrova. Bohuzel sem nemel fotak.  Pak sme sli vecer do kina na Hitmana a pred tim do hospody. Byla to celkem luxusni restaurace na jedne z hlavnich ulic v Minsku. Mela tvar L a ve predu bylo krasne oblozeni sten i stropu zrcadla a kristalove lustry. Akorat  na zadni tretinu se nejak zapomelo. Stena byla natazena lepidlem , takovou tou sterkou s vroubkama, ale dlazdice uz tam nebyly. Vymysleli sme hned teorii jak to bylo. Mastr obkladac chtel zefektivnit praci a proto rozkazal aby nejdriv natahli lepidlo po celym neoblozenym zbytku restaurace a pak ze se tam daj ty dlazdice vsechny najednou. Bohuzel vecer padla a druhej den uz to nedrzelo. Tak to prelakli bezbarvym lakem a tvarej se , ze je to schvalne. Je tu vypeceny metro. Stoji 6oo,- zajcikuu ( cca 6 kacek) jak to bylo u nas za komancu. Zaplat kacku a bud si tam jak dlouho chces. Sou tam takovy ty prulezy s celistma. V sobotu sem jednu takovou jizdu absolvoval . Prochazel sem ale moc rychle a ty celisti zklaply. Kdyz ty masine doslo ze tam ten zeton je, tak se to zase otevrelo a policista , co uz se chystal dat cernemu pasazerovy na pametnou, se zase v klidu posadil. V pondeli se chystame do dipl. obchodu , prej vozej zasoby jednou mesicne a po trech dnech uz je prazdno. Zejtra konci prejimka zbozi takze den D. Zahranicni chlast je tu strasne drahej, tak doufam ze budou nejake zasoby. Sedmicka wizoura stoji v krame kolem 1200.- a treba Gordons gin 14OO.- korun. To bych blil.

Tenhle tyden se nic tak extra nestalo. O vikendu sme byli v tom kine na Hitmanovi. Pulku sem toho prospal. Jednak me to nebavilo a kromtoho sem uz mel v sobe par pivaku. Na  trzisti je totiz takovej stan , asi jako co nam pujcil Pepa na svatbu. No a v tom stanu se toci pivo a jedi pirohy. Kolega me tam dycky zatahne a zachrani me jenom baba , ktera neumi vymenit sud a tak vola manzelovi at to prijede prehodit. Nikdo nevi jak dlouho to trva a tak se de o dum dal. Pivo stoji asi 10 kacek a je celkem pitelny. Dal sem 4 a to mi dodalo odvahu na masovej piroh. Bylo to celkem zklamani , masa malo a chutnalo jak veprovi. Oproti tomu borsc v Uzgorode snad nemoh bejt ani ze psa. To vedet , tak sem se nevymlouval na zaludecni mikrofloru a dal sem si ho uz pred 14. dny. V patek sem cekal na pana Wolfa , co mi vez z Prahy zbytek veci. Kdyz to privez a vylozili sme to u me doma , tak sme sli do nejakyho baru , co se jmenoval Stary mlyn. Bylo tam hrozne zahuleno a meli tocenou akorat Sibirskou Koronu, nefiltrovany psenicny pivo. Po trech kouskach sem byl v nebyvale naladicce , zato rano bylo tristni. Hlava me pak bolela celej den a v brise se to pekelne varilo. Zaludek mi zachranil  az ten masovej piroh , kterej byl mastnej, ze by se dal zdimat. Co zdimat , z nej to teklo samo. Mel sem slechetne plany co vsechno budu o vikendu delat , ale nejak se to zvrhlo. Celej vikend se nes ve znameni montovani nejakyho psaci stolu pro pani hospodarku. Ma adoptovanyho trinactiletyho klucinu z Ruska a koupila mu psaci stul s takovou knihovnickou, ktera na nem stoji. Sovetsti inzenyri bohuzel nedomysleli , ze by bylo dobry tu knihovnu nejak ke stlolu pripevnit.  No a po prvnim padu se zminovana hospodarka rozhodla , ze by to taky chlapec nemusel priste prezil a pozadala me a kolegu abychom ji to nejak sesroubovali. V patek sme to byli okouknot , na sobotu byla naplanovana koupe materialu a instalace. Bohuzel neni tak jednoduchy koupit v Minsku plochac a kdyz uz ho maj , tak jenom jeden druh a este mosaznej a vruty maj jen cerny nebo stribrny. Neco jako Hornbach tu neni. Maximalne tak Brenda zelezar , ale ten nemel na 100 metrech este rezivo a stavebniny. Opet dabelskej nakupni system. Vyber si co chces koupit , spocitej si cenu , zaplat u pokladny a s uctenkou vysvetli prodavacovi co sis vubec chtel koupit. Beda jak se zisti , ze to je ve vitrine posledni kus, protoze by bylo naivni si myslet , ze klice ma nekdo jinej nez aranzer a ten samozrejme o vikendu nepracuje. Ve finale sme koupili lepidlo. Pote co sem prisahal , ze chemoprenem to musi drzet jako pribity , tak hospodarka po telefonu kejvla. Kolega Bronislav , co studoval vejsku v Rostove nad Donem a rusky hovoricich zemich pusobi 10 let vysvetlil prodavcce,bravurni rustinou , co bychom  potrebovali . Predpokladam , ze firma Henkal ani netusi co v Polsku vyrabi. No kazdopadne na akci doslo az v nedeli a musel sem ji znova presvedcovat , ze za chemopren dam ruku do ohne a ze se nemusi bat. Povrch sme predpisove odmastili a zdrsnili donesenym smirkovym papirem . Brona po kouzelnicku vytah z ruksaku lepidlo, jeste jednou si procet navod , jak se ma nechat 5-10 minut zavadnout a pak co nejvetsi silou primacknout. No a pak me polil studenej pot , protoze z tuby zacal vytejkat kanagom, opojna vune acetonu se nesla pokojema ja uz nemoh cuknout.      …jen at si ta prodavacka zkusi prijit.

Behem tejdne se nic zvlastniho nestalo. V patek prijel pan Karas , kteryho v Praze na Florenci okradli o kufrik se vsema dokumentama a tak dorazil o tyden pozdeji. Udelal sem prvni poradnej zarez na pazbu a smotal dohromady hned tri zadosti. Kolegine co to pak tiskla , si toho nevsimla a vsechno poctive nalepila. Byl sem , prostrednictvim sekretarky , pokaran panem vedoucim , ze kdyz k nam prisel na kontrolu , tak sem mu nevenoval dostatek uctive pozornosti a drze jsem pokracoval ve sve praci. Dva dny pote sel pan vedouci vyzkouset jestli jeho vzkaz padl na urodnou pudu. Doufam , ze byl spokojen. Nekdy ve stredu sem byl pozvanej ke kolegini na veceri. Jeji manzel upek nejakyho ptaka a podaval to s pohankou na houbach. Bylo to super , akorat porad nechtel prozradit kde k tomu prisel a porad vytrvale tvrdil ze toho ptaka nekde prejel v lese. Pristi vikend asi pojedu do Moskvy. Uz se na to tesim , znam tam plno lidi ze zaskolovani z Prahy. Sestyho se u nas bude delat Mikulas , prisel obehem plan priprav a vsichni to museli podepsat. Plan je vypracovan v casovych usecich a kazdy ma svuj ukol. Ja sem byl pasovan na uklizece a v cele akci figuruji kupodivu az na zaver. Budou se podavat parky mistni vyroby , grog a svarak. Bohuzel nikdo nevi , jestli je ve skladu rum. Vedeni podniku rozhodlo , ze kdyby rum nebyl , tak je tam urcite zasoba gruzinskeho konaku a ten je, jak vsichni jiste vime, do grogu IDEALNI.  Bylo by mnoho vypecenych historek , ale bohuzel je nemuzu ventilovat kvuli moznosti , ze se majlik dostane kam nema. Muzu bejt rad , ze ze me neudelali Mikulase. Jsou na to pozvani profesionalni herci. Musim si vzit fotak. S vanocema porad nevim. Asi to ale neklapne.

Asi bych ze sebe este neco vysoukal , ale uz je zase 1.45 rano a zejtra hura do haku.Urcite vim , ze sem chtel napsat este nejaky ptakoviny co me zaujaly, ale po prohyrenem vikendu to ze me nejak neleze.

Tak se mejte.    Matej

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 17. pro 2007 08:48 
Site Admin

Kód:
Zdravim z Minsku,
Je nemele a i kdyz sem posledne vynechal , tak dneska sem v plne sile popsat udalosti z mraziveho velkomesta. No este sem se poradne neprobral , ale cekam az otevrou v obchode , abych si moh koupit neco k snidani a vyrazit na mistni trziste koupit si nejaky kalhoty.  Vcera sem tam byl taky a po ceste se mi rozbil poklopec a celej den mi tam strasne tahlo.  Jenze nas bylo nekolik a cil byl jasne stanoven , takze na dziny nebyl cas. Sem na to vazne zvedavej jakej bude vyber. Je to tu jak u nas u Vietnamcu , ale prodavaj Belorusove. Ve znackovejch prodejnach je to taky Vietnam ale 5 krat drazsi. V praci tedka vrcholi frmol , ale uz to nebude trvat dlouho a budou vanoce, na ktery bohuzel asi definitivne nedorazim. Fuck ted se mi to kouslo a prisel sem o napsanou stranku a potud mi to zbylo . Takze znova. S vanocema me to mrzi , ale asi není zvykem , ze by někdo novej si po mesici jen tak mirnixtyrnyx jel na 10 dni domu a to za cenu 2 dnu dovoleny. Na urade je vůbec zajimava atmosfera , ale to sem nepatri . I když to není nejake ofiko tajemstvi , tak nevim kdo si to precte. Kazdopadne se na urade dejou neuveritelne věci , kterym by nezucastneny clovek nemohl vubec uverit. Zatupce prezidenta ČR v BY a jeho 8 nohsledu  prozivaji neuveritelne pribehy , které mohl napsat jen život.  DDDDDD tak dost frazi.

Tento odstavec patri postrehum. Kazdej den si nekolikrat reknu , ze si musim něco zapamatovat a pak to napsat do mailu. Potom si samozrejme nemuzu na nic vzpomenout. Včera na trhu sem zase potkal jeptisku v kozichu , loudici na chude. Na trhu si jednotlivi prodejci navzájem pomlovaj zbozi. Jako třeba : ten prasek na prani Persil si nekupujte , je z Ruska a nerozpousti se.

Tak predminuly tyden se asi nic zvlastniho nestalo , Mozna stalo ale pochopitelne si to nepamatuju. V platek vecer sme nasedli do vlacku směr Moskva. Byl to vlak Praha Varsava Minsk Moskva. Tesil sem se , ze ve vagonech Ceskych drah bude k mani pekne vychlazeny Staropramen , jako před 8 lety po ceste do Moskvy. Bohuzel vagony CD byly peclive oddeleny zamkem od vagonu se znakem “ruskaja zeleznaja daroga“ , takze sme před spanim popijeli teplou Petrohradskou Baltiku za osklivy peníze. Do Moskvy sme dojeli asi v 8.30 rano. Ambasada je asi 10 minut pesky od nadrazi Belaruskaya. Na ambasade este vsichni spali , ale byli sme domluveny s nejakejma lidma , ze k nim vpadnem uz rano a tak na nas cekali. Ve vratnici se trosku cukali , a dokonce vojak co tam hlida si nas pekne prohlizel. Hlavne ve chvili kdy sem  vyzname okukoval branku jestli by sla otevrit kreditkou. Dali sme si snidani , vyslechli par cerstvych drbu a pomerne vaznych obvineni z kdeceho a vyrazili směr vystaviste. Metro je brutalni splet tras , něco jako Londyn. A este je tam venkovni a vnitrni okruh. Není problem se naucit jak jezdit ale zvolit nejvhodnejsi trasu s co nejmene prestupy. Hned uvystaviste roste nove mrakodrapove centrum. Udajne stavi maly Manhatton. Vystava super , měli tam noze , savle , mece ,brneni ,a všechny mozny kravinky okolo. Okukovali sme tam asi 2 hodiny a pak hura do centra. Konecne sem se dostal do Kremlu. Uz nestal 150 ale 350 rubliku ruskych  (300 KACEK). No ale je to tam fajn. Cet sem o veledelu a velezvonu , ale netusil sem co je to za obludy. Bohuzel , veledelo nastesti nikdy nevystrelilo,protože by asi srovnalo Kreml do rovinky  a velezvon nikdy nezvonil, protože rupnul když chladnul. Vecer sme zalezli  do Ceskeho domu a dali sme si peknych par Plznicek a Vidensky rizek jako kolo od vozu. Rano sme se jeli podivat na nejakou velkotrznici v moskve , kde maj hlavne starozitnosti , suvenyry a CDecka po 100 kackach.Zajimave sou predevsim , nevim jak to spravne nazvat , firemni DVD. To znamena , ze se vezme DVD a vysmazi se na nej produkce firmy Microsoft za poslednich 7 let. Repertoar zahrnuje Windows 98, XP, Vista , MS Office 3 verze, nekolik her, a další hafo softu. DVD je pochopitelne oboustrane , aby se zakaznik za 78 korun necitil prodejcem osizen. No a samozrejme v tomto duchu se nese nabidka ostatnich svetovych vyrobcu softu. Zajimava je predevsim kolekce  CAD i s kompletnima nadstavbama. To uz je pak DVD treba za mega. No nic , v nedelni podvecer opet navsteva Ceskeho domu a hura na vlacek.

Uz je jedenact a otviraj mi obchod. Pokracovat budu vecer.
Taaak a je zase jedenact ape tentokrat PM. Po narocnem dnu uz sem zase doma. Padlo několik pivicek a snazil sem se celej den koupit ty kaloty. Bylo mi doporuceno jedno nakupni centrum , ale ukazalo se , ze je to zase jenom shluk Beloruskych Vietnamcu , kteri cloveku stojej za prdeli a snazi se mu nacpat Cinskou kvalitu za zlevnenou cenu. Další místo kde je možno nakupovat je jedine nakupni centrum evropskeso stylu v Minsku a to OD Korona dve stanice metrem od centra a pak 10 minut pesky prez pole + prebehnout dalnici. Vzhledem k proudicim davum je to asi hlavni prichod k obchodaku typu nova Sestka u letiste.  Maj tam na mistni pomery neuveritelny mnozstvi věci co se musej jinak horko tezko shanet po celym Minsku. S dzinsama je trosku potiz. Maj celkem pekny a 2 litry je při zamhoureni všech osmi oci prijatelna cena , ale velikost se pohybuje od 30/30 do 32/34 a to je mi ponekud vzdalene. No a jelikoz tech pivicek bylo celkem dost tak toho uz asi moc nevyplodim. V praci je frmol , blizi se konec roku a Shengen. Vsichni chtej na poslední chvili do CR za starou cenu patnact euro. Pak uz to bude 60 euracu. Cena Beloruskeho viza je zatím neznama , ale vse se brzy dozvime , takze kdo by se rad zajel podivat a vsichni jste vitani tak se uvidi kolik bude cena. Jestli taky 60 tak to tu vidim na 5 Evropanu rocne. Tejden probiha celkem stereotipne a není moc o cem psat. V pondeli dorazili pani informatici z Varsavy a bylo s nima celekm veselo. Neoficialne sem je dostal na starost a staral sem se jim o zabavu. Takze sme byli po vecerech v hospode. Rek bych , ze se jim tu celkem libilo. Nekdy ve ctvrtek nebo v patek vypinaj vizovej systém a naskoci to az 27. takze me ceka klidek. To pak budu mit cas na poradny polozeni po Minsku. Ono to vypada , ale 2. miliononovy město nemuze bejt dira kde nic poranyho není k mani. Obchod s leteckym modelarstvim tu asi mit nebudou. Je to ale jen otazka lozeni po meste a ono se vsechno najde. Dneska sem docela dost chodil a nasel mnoho netusenych obchudku. Například sem se trosku zameril na ksefty s Cdeckama. Opet me to prekvapilo. Existujou  tematicka filmova a hudebni DVD. Bronislav si koupil DVD kde je 5 dilu Harry pottera ˇplus Pan prstenu plus Trikrat Pirati z Karibiku. To vse za nekrestanskych 6000 byr neboli asi 50 kacaku.

Tak ted je pandero rano a me tresti hlava. Chtel sem si to precist a opravit ty hrubky , ale oci mi bezucelne klouzou po radkach. No neda se nic delat omlouvam se ale kdo to przneni Ceskeho jazyka neunese , tak mi to muze poslat zpet. Uz tady na me mrka z regalu asi 200 kousku. A na zada mi koukaj netrpelivi kolegove , ze uz bych jako mel zacit něco delat. Koukejte se taky ozvat , vy co vubec nevim jestli vam to chodi. Ti co se aspon ohlasili tak vedi ,ze neoslovuju je. Vubec nevim komu to z toho seznamu opravdu chodi a komu ne.
Tak se mejte Matej

Naposledy upravil Wurst dne 17. úno 2008 23:17, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 24. pro 2007 11:35 
Site Admin

Kód:
Nemele 23.12. tedy cas na dalsi mailik z BY. Vcera probehla “ move in ” party v mem byte a byla zakoncena s kurvopenim v 8 rano. Dneska se z toho cely den lecim a ackoliv je 11 hodin , tak jeste nejsem uplne v poradku. Vytvarel sem vsemozne michane napoje a nebylo jich malo. Este v patek v praci se z netu stahly recepty na asi 10 dobrutek. Napr. bananove daiquiry nemusim videt na dlouhou dobu dopredu. Nikdo se nepoblil , takze houby akce. Zejtra je stedrej den , tak budu vytvaret bramborovej salat a rizky. Kapry tady maj , ale strasny maly chcipacky , tak do kila a pul. Holt se budu ladovat kuretem a predstavovat si peknej kapri  rizecek. Dneska tu byl nejakej clovek , skrzeva internet. Tak snad jiz brzy.

Postrehy z bile Rusi asi nebudou. Zadny velky věci se nedely. Uz mam na shittlistu druhy pivo po kterym sou druhej den krece v zaludku. Takze pro navstevniky vrele nedoporucuji ALIVARIA DATA 1861 a Sibirskou Koronu. Včera sem opet prolejzal mistni hypermarket. Maj tam vsechno a na trhu uz me nikdo neuvidi. Kupoval sem si blahovec na trhu avokado do sushi. Stalo 50 kacek a bylo schnily. Tak sem sel do lokalniho obchodu a tam stalo 30 a bylo nezraly. Na ambasade nic noveho. Krome boju o zakodovavani ambasady. Jsou tam dva jedinci , kteří to neumej a sluzba potom musí behat lovit narusitele. Je to obzvlaste prijemne se ve tri rano vydat do práce , prekodovat a jit zase domu. Co se tyce internetu , tak jak sem rikal , dneska tu byl nejakej tipek podepsat smlouvu a vykasirovat prasule. Do peti dnu by me měli zapojit. Nasledujici postup je dvoji. Bud si sezenu adsl modem kde chci a zapojim si to sam , podle nejakyho navodu a nebo si za petikilo pozvu technika , kterej mi ten modem prinese az pod nos a zapoji. Modem stoji kolem dvou tisíc.

Co se celeho tydne tyce , tak se nic zvlastniho nedelo. Ve stredu mela kolegyne svatek a tak se poradal v praci mensi dychanek. Litaly spunty od Sampana a nejake chlebicky také byly. Pracoviste sme opousteli asi v 10 ve velmi dobre nalade , ale nikdo nechtel pokracovat. Nastesti. Tesne před odchodem do me nalil pan 1. TAJEMNIK, v reprezentacnim sale , kde byl nejakej separe mejdan pro spisovatele, 3 velko vodoury a ty na me dolehly az doma. Myslim ze mi zhasli nekde ve vytahu , kde sem jeste na tu smulu poprve po 5. tejdnech potkal sve sousedy. Snazil sem se něco smysluplneho rict , jako ze je rad potkavam , ale asi to nedopadlo. Ve ctvrtek vecer nam vypli vizovej systém , takze sem se tesil jak se budu flakat. Bohuzel sme se ve stredu v opilosti prihlasil k naprogramovani pokladny na Shengenske poplatky. V opilecke euforii jsem vykrikoval , ze to bude sranda a ze to bude s prstem v nose. Tak nebylo a když sem rano otevrel manual tak sem se trosku zdesil. Bylo to jak Sifra mistra Leonarda. Navod byl na kasu s ceskou klavesnici, ale nase kasa oplyva klavesnici nemeckou.Takze v navodu stoji napr. zmacknete klavesu MEZISOUCET a na klavessnici o 6. radkach a 24. sloupcich je nijak se nevymykajici klavesa neco jako ZW MITTE. Prevodni tabulka mi byla , zrejme se skodolibosti, predana po hodine poceni se studenym potem , se slovy ” nehodilo by se ti tohle ? “ Pro jednoduchost ovladani se to  dela v sestnackove soustave. Opor byl zlomen az nekdy kolem obeda a poslední upravy probehly asi do 2. hodin PM. Dneska, v ramci leceni ze vcerejska , sem povecerel lososa, co mi zbyl z vyroby SUSHI. Asi sem to nemel delat , pacto se mi zase dela nejak tezko.

Predpokladam , ze si vetsina lidi precte toto dilo az po svatcich nebo během nich. Nebudu tu vyplnovat povinne fraze, ale preju vam vsem hlavne to , co si sami nejvic prejete. Kazdej vi co to je . Ja ve stredu obdrzim sluzebni mobilni telefen a budu strazit bezpeci naseho zahranicniho uradu. Taktez budu hajit zajmy a prava houfuu Ceskych obcanu , co se na svatky uchyluji do BY a ocitnou se v nouzi.

No budu koncit , mejte se vsichni fajn. Vzpominam na vas , hlavne ted v době vanocni a na stedrej den to asi bude fajn. Pudu zejtra na pulnocni , tak predpokladam ze tam potkam herr Karase.
Zdar MATEJ

Naposledy upravil Wurst dne 17. úno 2008 23:18, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 2. led 2008 01:07 
Site Admin

Kód:
Zdravim vsechny a hned na zacatku preju ten nejlepsi rok atd. atd. Doufam , ze Silvestra poradne zapijete a ze pan nejmenovany prekona svuj lonsky rekord 4 o/oo . Bravo pane nejmenovany , zavist v mych ocich zari octarinou.

Mno, tak abych to nezdrzoval. Za tenhle tyden se vlastne nic extra nestalo. Stredry den sem hospodaril doma a klohnil si rizecky a salat. Nez sem to doklohnil , tak sem ze sameho ochutnavani byl uz tak nacpanej, ze se sem to jidlo uz ani nemoh videt. Vecer na pulnocni s ohnostrojem a hura domu. Dokonce sem dostal i nejakej darek. Po dlouhych peripetiich mam internet doma , ale to si zaslouzi estra odstavecek. Teda koukam , ze z toho vylez peknej odstavec ale to stoji za to. V pondeli sem musel do práce , protože sem se nedobrovolne prihlasil ze povezu Vudce z práce domu. Prisel sem v poledne a cekalo se , ze pojede na 13. hodinu. Zkejsnul tam az do 16,30 , protože plodil hodnoceni pracovniku. Mam ho docela pozitivni a mou slabou strankou je zdrzenlivost. Poradil mu to kolega Bronislav , kterej ten den suploval sekretarku Zuzanu. Asi před 14 dnima , ze srandy prones , ze kdyby bylo potreba , tak by mozna v nehorsim zaskocil. No tak to na nej pekne usili a k velkemu veseli tu sekretarku sel fakt delat. Myslel si jak tam bude celej den sedet , po obede uvari kafe a bude ladit web ambasady. Smich ho presel , když chtel kapo poslat nejakej uredni  telegram . Vecer se zbyli zamestnanci sesli na urade a pojidali chlebicky a popijeli nejaky mistni sajrajty. Ja sem cekal az bude poruceno a pojedem do residence. Od stredy me ceka mesic pusobeni na pokladne . To bude horor. Dneska dopoledne sem byl vysetren odbornym okem a bylo mi sdeleno , ze bych si mel procistit organizmus  a hned sem vyfas nejaky prasky. Neuplynulo ani hodinu a zacalo to se mnou osklive kroutit. Ted tu sedim a pisu a modlim se aby zaludecni krece presly. Nevim jestli si dam zejtra druhou prirodni medicinku. Je to prej na mesic.Dneska sem mel asi v 6 hodin na ambasade poplach. Byl sem zrovna na navsteve ve vedlejsim vchodu , navlecenej jen tak do teplacku a budnu sem mel lezerne prez triko. Bohuzel odpoledne je takovej osklivej cas ze by třeba moh pan vedouci zvednout telefon a  zajimat se co se deje. No a tak sem se sebral a vyrazil likvidovat zlodeje. Na Urade sem nachytal pana tajemnika , kterej se na me usmal se slovy „ to je dobře ze dete nejak se mi to tu nedari postelovat.“ Nu , zamumlal sem cosi o prdeli a zmzlejma rukama zakodovak barak. Pak sem byl este dotazan , kterym smerem bydlim . Odpovedi mi bylo , ze to je smula , protože on jede nekam jinam. Během boje s alarmem, který je pochopitelne vevnitr, si naslap vozitko, jez  se mu za tu dobu prijemne nahralo a s pokynutim odjel k neumetelum. Ja sem si zapnul další knoflik odmotal si kus hajzlpapiru abych si moh utirat namrzajici kapku u nosu a vyrazil prozmenu k domovu. No co jinyho , obevili sme vynikajici hospudku , je v podchodu pod krizovatkou a maj tam celkem dobry pivko a prijemne prostredi. Dokonce i dobre jidlo. Dal sem si tam posledne , prez varovani , pelmene s houbama a masovou smes s bramborackem. Když sou ty vanoce tak by se clovek nemel setrit. Jako perinku dospod dve Alivarie a prikrejt este ctyrma. To se potom spinka. Prez veskere pokusy sem se este z niceho pedelal. V patek sem si k obedu koupil krabi salat s majonezou a se slovy „ rozhodl sem se umrit v bolestech „ sem ho potrestal asi 20 deka. Kupodivu to se mnou nic neudelalo ba naopak po zakapnuti citronkem to byla obzvastni delikatesa. Ve stredu sem mel narozeniny , tak sem rano pribalil do batuzku lahvinku Ginu a 2 toniky a citron. Nebylo to nic nobl , ale vsichni se tvarili spokojene. Dostal sem dve lahvinky rumicku , bilej a tmavej. Havana Club to ja muzu. Protože je uz 1:30 a ja rano vstavam , tak uz koncim. Zadny další zazitky me nenapadaj a tak to balim. JOOOO Maj tady zazracny teplomery. Vnitrni teplomery ukazujou porad 20 C. Pak je tu jeden venkovni na vezi mobilniho operatora a ten zna jen tri hodnoty . -9, -7 a -5. Tyto strida v nahodnem poradi stále dokola. Když o pulnoci snezi a na zemi to nemrzne , tak teplomer ukazuje -9. Kdyz je zima jako krava a cloveku mrznou i chluy na zadku , tak je na vezi -5. Taky je tu specialni reka , která nezamrza. Jam vymyslel herr Bocek , tak tu asi rozprasujou nemrnouci smes , aby nemuseli odhrabovat silnice. Pak to tece do rybnika a ten je zcela nahodne mistama zmrzlej a mistama ne. Bavil sem se o tom s jednou Beloruskou slecnou a ta tvrdile , ze se není cemu divit , prej to není voda.

Odstavec o internetu , aneb at zije monopol telekomunikacnich spolecnosti.
Debatu na tema internet doma sem v praci zahajil asi před mesicem. Kupodivu se toho ujala pani hospodarka , ze pry na internet doma mame narok az do rychlosti 512 kb a ze to není problem zaplatit z eraru. Tak hura, rekne si nezucastneny Cech , zítra brnknu na O2 a pozitri mi to negri prijdou zapojit. No a tady. Je pravda , že sme se asi 14 dni dohadovali co vlastne kdo chce a za kolik jestli 256kb vecer a bez limitu , nebo 1024 kb s limitem 2Gb. Nakonec nekteri nevydrzeli napeti okamziku a celou akci vzdali. No kazdopadne ja sem vydrzel a bylo mi oznameno , at si teda vyplnim webovy formular a ze mi do 4 hodin zavola technik a domluvime si rande. A opravdu , za tri dny zavolal . Pry se zrovna pohybuje v okoli meho domu a kdybych nahodou chtel podepsat smlouvu tak je k dispozici. Po pravde receno sem ocekaval , ze prijde cableguy s modemem pod pazdi , rozchodi internet , necha si zaplatit a spokojene odkraci. Bohuzel tady to funguje jinak. Podepise se smlouva , zaplati se aktivacní poplatek + první pausal a do 5ti dnu oni zaktivujou DSL linku. Modem si bud koupi každý sam a nebo si za asi 5kilco pozve dalsiho nigu , kterej mu to milostive zapoji (pak stoji modem 2200 Kc. Ja mam za 1000 lepsi z kramu). Jenze kolem konce roku je plno svatku a lidi si porizujou inet jako zbesili , takze je to na dlouho. Nu řekl sem si tedy , ze si modem na zkousku koupim sam a potom to ostatnim také zapojim. Vyhecovan hlaskama , ten s tou smlouvou tvrdil ze to nic není , takze to musis zvladnout , nejses prece zadny vorezavatko, sem po praci vyrazil do znackove prodejny Atlant Telecom. HM bylo 7,03 a bartipan před vchodem se na nas oboril kam se jako serem, když uz maj 3 minuty zavrino. No rek bych , ze uz měli zavreno pul hodiny , protože byla cela budova zhasnuta a peclive uzamcena na několik zapadu a zamku. Zamumlal něco jako , pridte zítra mame do sedmi. Tak sme se vydali este do jednoho normalniho kramu s pocitacema kde adsl modemy mozna maj, ale zase sem nemel odvahu koupit první na kterej narazim , protoze někdo tvrdil , ze to chodi jen na nekterejch. Druhy den sem odesel z práce ve ¾ na šest abych byl v 18,15 na miste. To se taky stalo a ten samy bartipan ne na me opet oboril , tentokrat ve vratnici. Poslal me do ctvrteho patra , kde sedela velmi prijemna slecna , která mi oznamila , ze sice mají otevreno do 7. ale modemy prodavaj jen do 6. Tak sem ji sdelil , ze nemam cas jezdit kazdej den sem a tam a ze mam seznam prodavanych ADSL modemu tak at mi rekne kterej bude fungovat. Koupil sem ho v tom krame ze vcerejska a sel domu cekat az uplyne 5 pracovnich dnu. Zazrakem to bylo uz v patek a podle prideleneho jmena a hesla sem se jal nastavovat internet. Abych nezapomel , navod byl v ruskem PDF a nesel na nasich pocitacich vytisknout , takze ho musela hospodarka poslat nekam do nejaky firmy. Pustil sem se do akce s vedomim , ze proste nemuzu rict ja to neumim zavolejte si nekoho , on vam to za 500 zapoji. Tak sem u toho od rana sedel a ladil a ladil a ladil , vymejslel ruzne varianty ze tri druhu modemu na kterej byl navod a nic . Ze zoufalstvi , protože sem zacal asi v 10 rano , sem zavolal do práce hospodarce , ze tam nemuzu něco precist a jestli ma to cislo na helplinku , jestli by tam nezavolala. Tak tam zavolal rekla jim cislo moji smlouvy a ted se drzte …… otazka toho pana znela. On ten vas pracovník bydli v Grodnu ? Takze se ukazalo , ze celou dobu testuju se spatnym loginem , a potom uz to jelo jak po masle. Moje krasne pripojeni 256/256 od 18.00 – 19.00 bez limitu za 59 000 mistnich frfniku neboli zajciku je na svete.

Protože je uz 1:30 a ja rano vstavam , tak uz koncim. Zadny další zazitky me nenapadaj a tak to balim.. Vim , ze uz sem nekolikrat sliboval fotky z Minsku , ale nejak je porad hnusne  a zatazeno. Ve filmu Asterix a Obelix v Britanii padne jedna veta „ Bratrance to je tady v Britanii porad takova mlha ? hmmm jenom když neprsi…“ Tady obcas i snezi.Tak este jednou se vsichni mejte a piste at se taky něco dovim. Je mi fakt lito , ze sem to na vanoce a Silvestra nezvlad , ale uz to nebylo tak strasny o samote jako poprve.Fuj to je zase dilo. Vidim to na peknejch par hrubek. Tak nazdar Matej

P.S. koukal sem na strankach Beloruska , kolik stoji vizum. Zajimalo me jestli se rozhodli podporit turisticky ruch a taky zvedli cenu viza na 60 Euracu. Tak zatím nevim. S pozvanim by to nemel bejt problem,  takze kdokoli se sem chysta na navstevu bude vitan. Pouze bych doporucoval pro navstevu jaro nebo leto. Zimni Minsk není zrovna prekrasny a mesic a pul pod mraky pusibi trosicku depresivne. Pochopitelne kdo specha tak muze dorazit třeba pozejtri.
P.P.S. gong prave oznamil 2AM

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 13. led 2008 13:10 
Site Admin

Kód:
Ahoj vsichni,

Minule jsem dopis trosku nestihl a tak jsem aspon poslal par fotek a videa který staly za prd. Bohuzel sem na to prisel az doma po trech dnech a to uz bylo zase hnusne. Jak jsem na to koukal , tak bych rek , ze sou hodnotna alespon zmrzlym komentarem , protože byla fakt zima a este strasne foukalo.Sel sem se ohrat do kostela a ruce sem mel upne bily a palily jak cert. Kazdopadne me mrzi , ze tam není moc videt ta baba co natira zed. Bylo mi receno , ze natirani je v ruskych zemich postizenost a ze natiraj uplne vsechno a uplne porad. Povrch se nesusi , necisti ani neodmastuje. Proste se natira tak dlouho , dokud není vrstva tak silna , az se to vsechno pekne najednou sloupne a co myslite ….? Natre se to znova. Popravde receno me asi 14 dni po prijezdu trosku zarazilo , kdyz natirali rovnou strechu u restaurace Ratusa v mrazu a mokru. Naterac mel koste a kybl . No, ostatní znete z filmu.

Marne koumam co se za tech 14 dni stalo. Mel sem tu na navsteve manzele z Moskvy , který znam uz z Prahy z dob zaskolovani. Vezli si do Moskvy auto a tady je to zhruba na puli cesty a takse zastavili na kus reci a na prespani. V platek vecer sme este zasli na pivo do  podchodu a potom na nocni prochazku mestem. Zatah sem je do mistni obdoby McDonalda , fast foodu BIS. (jako bistro na bezpectnostne informacni sluzba)
Dali si nejaky specialitky a projevili velkou odvahu. Mlada pani si dala nejaky palacinky , zato mlady pan povecerel něco jako segedin, sisku z mleteho masa na spejli, tri minipalacinky plnene zahadnou medomarmeladou no a pak este hromadku nepopsatelne pokrmi vypadajici jak burtgulas. Mel sem trosku strach, protoze sem jim prepustil svoji postel. Kupodivu vsechno dobre dopadlo a nejvic to odnes kolega Bronislav , jenz si dal na zaver dve nefiltrovany pivicka a osklive ho to zakroutilo. Sliboval sem jim neruseny spanek , ale na potvoru se s montovanim zatepleni domu prestehovali k nasemu vchodu a od 7. vrtali do omitky. Ted je nedele a vrtaj od 7,30. V sobotu sme zasli na obidek do hoch nobl cinske restaurace Dragon gate. POlivka kureci byla dobra , cinske nudle s omackou a masem strasny , ceny astronomicke. Aspon meli na listku Budvara. V pulitru uz bylo neco jinyho. Melo to ale malinovej ocas takze asi dovazej z pivovaru Old Dominion Brewery , Reston, Virgina. Do soboty sem myslel , ze je to lokalni  rarita. Během tejdne se nic extra nestalo. V pondeli bylo 7. ledna , cili pravoslavne vanoce. Mistnaci nebyli v praci a Vudce prijel svým osobním Fordem Escortem cabrio 1998. Byl sem vybran jako dobrovolnik , pokud by vozidlo neslo nastartovat stal bych se panskym kocim. Kupodivu vozidlo nastartovat slo takze sem mel klid. Celej mesic leden mam na starosti pokladnu konzularky. Sedim v nabiraci mistnosti a prijimam platby za k. ukony. Tvarim se strasne dulezite, nahlizim do zadosti a pasu. Nejhorsi na tom je vecerni pocitani penez, ukladani do trezoru a zapisovani do knih . Aspon na tom okne , sem v kontaktu s rustinou a naucim se tam vic nez v kanclu. Sedej tam se mnou dve mistnajdy a hlidaj me abych neco neposral a rikaj mi kolik mam namarkovat co mam zmacknout A to tak dusledne , ze by tam mohla sedet cvicena opoce.

V pondeli sem se byl podivat na hokejovym poharu prezidenta L. Bylo to finale Rusko x Belorusko a sam veliky reprezentoval svoji zemi. Před 2, a 3, rokama vyhrali Belorusove a dostali putovni pohar. Loni vyhrali Rusove a putovni pohar si nechali. Letos se tedy hralo o novej a pan L si to pojistil a dovez si poradny muzstvo. Na turnaji veteranu mělo jeho muzstvo vekovy prumer tak 32 a to jim ho este 60. lety pan L. kazil. Vyhrali 6-2 a ve treti tretine zacali ruske stariky poradne masirovat hrou do tela. Odchazel sem behem zaverecneho ceremonialu a vsudepritomni agenti , na me osklive koukali. Az pozdeji sem se dozvedel ze ucast na turnaji byla zajistena rozkazem a vybrani zamestnanci ministerstva vnitra museli na mistni Stedry den napochodovat na hokej od 7 -9,30 PM. Každý si mimo to musel privest další dva k sobe. Ucast byla peclive zapisovana a kdo nedorazil mel pruser. Povedlo se dokonale a bylo tak narvano ze me tam ani nechteli ve ¾ na sedum pustit.Nastesti sem si poradil... Domu sem sel prez zamrzlej rybnik a mel sem docela hrasky.

Minulej vikend se nic extra neudalo . Tradicni patecni posezeni v podchodu , par pivicek a „ svinina po ochotniči + kartofel fry „ mnam. V sobotu mel adoptovany rusky syn pani hospodarky jedenacte narozeniny a tak sem tam byl pozvan. Rano sem byl este shanet Jagrovy drtice mrazu. Nechal sem si poradit rusky obchodak  „ Sport master „ na tride Jakuba Kupaly 49. No Kde je metro Jakuba Kupaly tam bude i trida Jakuba Kupaly a tudiz uz to nemuze bejt daleko. Tak sem sednul na metro , dojel na místo urceni a ejhle. Metro se jmenuje podle namesti a ne podle ulice. Nastesti sem v dali zahlid ukazatel pro auta a vyrazil kyzenym smerem. Ulice JK tam akorat zacinala cislem 1 a protože tady se cislujou domy a ne vchody tak me cekala pekne vychazka. A opravdu asi za ¾ hodiny sem byl na miste jako na koni. Měli krasny thermokomplety za „pouhych“ 2500 kacek , ale vlastnili pouze 8 vystavenych kusu velikosni S,  zato ruzne druhy a barvy. Tady se na zadne zasoby nehraje , vsechno co maj je vystaveno v obchode. Nadeje ve me neumirala , protože prez ulici byl další , tentokrat belorusky obchodak se sportovnim zbozim. Nadeje umrela uz ve vchodu . Hned za dverma byl stanek s mejdlama a picifukama. Prodavacky se line prochazeli liduprazdnym kramem. Regaly byly plne luxusniho sportovniho zbozi asijske vyroby. Kdo ma zajem o cinskej ping pongovej stul , padlo, krosnu, campingovy varic gril nebo tenisovou raketu , ten se muze vyradit. Vyber je opravdu obrovsky. Uz se tesim az budu potrebovat v cervnu hulky na lyze. Pudu najisto. Kromtoho sem sel na tu oslavu narozenin a rozhodl sem se koupit 11. letemu chlapcovi , mimochodem byvalemu ruskemu chovancovi detskeho domova,  Lahvinku nealkoholickeho Sampana. Asi v sestym obchode , mezi nez patril i vehlasny CUM Minsk a GUM tatata sem dorazil do obchodu prezdivaneho ALBERT. Je to hned vedle palace republika a je to taktez vyhlasena samoska. Byva velmi dobře zasobena a nemuzu si na ni stezovat. V ni sem si koupil humrovej salat s majinezou a ještě ziju. Prodavacka se na me vitezoslavne podivala , jako ze u nich maji opravdu vsechno a ukazala ochotne prstem nekam mezi ragaly. CHvili sem hledal a pozadal doplnovacku zbozi , ktera asi dokaze bez mrknuti oka zaprit i rodice. Na treti pokus me , jeden asi z peti hlidacu , dovedl k regalu s flaskama , ukazal na nej a prohlasil : vot detskoe Sampanskoe. Chlapec je sice z decaku a nektere veci denni potreby videl pouze ve filmu , ale neni dementni a na umelohmotnou lahev se sroubovacim uzaverem zabalenym do alobalu by asi neskocil. Tak sem mu koupil puzzle s motorkou a zbytek cesty na oslavu mumlal cosi o prdeli.

Silvestr ani nestoji za rec. Mistnaci slavi prichod roku doma veceri a predavanim darku. Na pulnoc si pripijou ,  vypustej rachejtle a na jednicku vyrazej do ulic. Ja uz sem to asi v pul druhy zalomil. Porad lepsi nez loni. To sem to zalomil uz asi v 10 na Cervenaku na gauci.

Tak a to je cely. Kdo to docte az sem tak ma u me .......

Nazdar kaspar Zert

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 21. led 2008 09:33 
Site Admin

Kód:
Tak je tu zase nemele a ja usedam abych dal dohromady par veticek ohledne meho pobytu v BY.

Tak zprava cislo jedna. Nasel jsem modelarskej obchod a zistil sem, ze to tu docela frci. V sobotu sem sel nakoupit na trh , ale nejak sem se odchylil od kurzu. Sama prozretelnost  tomu chtela , ze jsem nejdriv zahlid sroceni lidu u pravoslavneho kostela. V sobotu byl to tiz pravoslavnej svatek krteni Krista na coz se u nas nejak nehraje. Bylo to super , stovky Belorusaku si nabirali svecenou vodu do petflasek , kadidlo jelo na sto honu a zpivali jak na lesy. No a takhle to vypadalo u kazdyho chramu co sem potkal. No a potom od toho kostela sem nabral tak nejak smer k neumetelum. POrad bylo neco zajimavyho. Nejdriv nemocnice , co vypadala jak koncentrak . Potom drevenicova vesnicka co zahadne prezila v panelove dzungli. Potom nejakej rockovej klub Reaktor . No a nakonec prodejna Americkych vozu Jeep a Chrysler. No a tam na stene viselo asi 15 velkej plastovejch modelu. No nedalo mi to a sel sem se podivat. V autoprodejne se jako pridruzeny obchod nachazi prodejna „ Pecka modelar“  Nemaj toho sice tolik skladem , ale co nemaj to objednaj. Na trh uz sem nedosel , jednak sem byl docela promrzlej a druhak se mi chtelo strasne s piskem. Venku bylo hrozne lidi a tak to neslo ani vyresit nekde v housti.

No, obvykle  poznatky ze zeme zaslibene. Ministerstvo obchodu se tu rekne ministerstvo handlu. Maj takovou krasnou ceduli. Ja kdyz se takhle prochazim  mestem , tak potkavam plno veci co si rikam , ze sem napisu , ale pak to pochopitelne zapomenu. V ramci rozvoje trzniho hospodarstvi , seberou licence na prodej vsem cizincum. Seznamil sem se s jednim Indem , co vlastni obchudek s Indickejma cetkama. Prej to bali a pojede domu. V ramci svobody podnikani pan L vyhlasil , ze soukromi podnikatele smi zamestnavat pouze sve prime pribuzne.

Dneska sem se sel podivat na mistni fotbalovy stadion Dinamo Minsk. Je tam trznice se stankama jak pred 15. lety na Sparte. Koupil sem si baterku. Mam totiz neprijemny pocit, ze kdyby treba v noci horelo, nebo vypli proud  a ja potreboval vyjit z domu,   tak se potme do vedlejsiho baraku a potom v absolutni tme z 11 tyho patra  na schodisti bez oken asi nevyhrabal ven. Puvodne sem hledal obchod s kolama, kerej mel bejt nekde u stadionu a taky sem si chtel prohlidnout ulici Karla Marxe, ve ktery se toho strasne moc deje a ja vubec nevedel kde je. Pak tam este byla prodejna MORSKAJA RYBA kdezto prodavaj ruznou havet z more vytazenou. Tak sem to tam trosku prosmejdil. Prodejnu s kolama jsem nenasel, ale aspon jsem obsmejdil prezidentsky palac a prilehle statky.Tak sem  sednul na metro a vyrazil na trziste. Slibil jsem , ze udelam bramboraky a pozvu nektere vybrane kolegy. Kdyz uz sem u toho nakupovani byl tak nezustalo pouze u brambor..... Tak tu ted sedim a pisu s radne nacpanym nackem.

Behem tydne se nic zvlastniho nestalo. Jak uz sem asi psal minule , tak ted v lednu sedim na pokladne a vymeruju a vybiram poplatky. Stale jsem si liboval jak mi to pekne vychazi , az sem to v pondeli podelal a chybelo mi nejdriv 135 a po druhem prepoctu „jenom“ 75 Euracu. Nastesti sem nakonec nasel jednu dublovanou uctenku a bylo to zase v pohode. Trvalo to sice asi hodinu a este se muselo volat tomu chlapovi aby vratil tu puvodni kvuli stornu. Hm ve vlastnim zajmu ji vratil hned druhy den. V curtek sme s kolegou Bronislavem vyrazili na piivo. Normalne chodime v platek , ale zavelel o den driv tak sem se nebranil. Az pak sem se dovedel ze ma v platek teake wondo. KOusek od meho baraku je pivovar Brovar. Maj tam restauraci a pivnici. Srovnal bych to asi s Orechovkou . Restaurece je neco jako Na Orechovce a pivnice jako Na Stare Orechovce , ale abych ji neurazel este o dve cenove kategorie nize. Maj tam jenom pivo a BUTER BROTY. Mistnost je to asi 5x5 m. Jsou tam zahradni lavice , takovy ty skladaci . Pivo se pije z kelimku , za 1470,- Zajciku.( asi 12 kacek) Kupodivu vetsina osazenstva jsou tatici , co jdou z prace a dostanou chut na dva kousky. Pak ruzne particky studentiku , co se dolevali donesenou vodkou z podstolu. Je to nalevna ,  obsluze nevadi kdyz si lide nosi vlastni jidlo. To znamena , ze se kazdy laduje rybama vsech druhu , predevsim oblibene susene kousky a slanecky a podobne velmi cuchu lahodici pokrmy. Po prichodu to tam vonelo jak v rybarne a pivovaru dohromady. Jak pisou ve FANTASY knizkach : pach piva a namytych tel. Sedel tam este nejakej houmlesak , byl opilej a postupne si presedaval od stolu ke stolu a prudil. Dycky ho vyhodily a sel o stul dal. Na obliceji mel dosti osklivou krvacejici vyrazku. Tak sme narychlo vymejsleli co si nasadime na ruku , pokud by se situace vyhrotila a bylo by mu potreba jednu flaknout. Nakonec vyhral popelnik. Tipek se me kupodivu jen zeptal kolik je hodin , na chvili se zarazil a vysmah. Zbytek vecera uz byl v pohode. Sypali sme do sebe jednu Alivarii za druhou hledali odvahu na rybickove chlebicky. Trvalo to asi sest kousku a veka namazana maslem a s kusem slanecka se na me usmivala na stole po nanavratu ze zachoda. Byla to lahudka a do zavreni restaurace sme dali este asi ctyri druhy. Zajimavy je jak se ta rybi chut pekne vraci pri kazdem napiti. Chtel sem si tuhle hospudku nechat jako prekvapko a pokud by nekdo prijel , tak bych ho tam zaved tvrdil bych , ze to je nejlepsi restaurace v okoli.

No a to je asi tak vsechno co me napada.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 4. úno 2008 12:22 
Site Admin

Kód:
Hola Hola ,
Je nemele a po 14. dnech zase napisu neco o deni ze zeme kam sem byl vysemenen nasim drahym ministerstvem. Jestli se tesite na ovykle perlicky tak vas asi nepotesim , protoze jsem cim dal vice imunni a za chvili se budu citit jako bych se pouze prestehoval na Cerny most nebo do jine diry. V praci stnadard , az na jednu udalost kterou popisu hnedle. V lednu sem drzel kasu a byl sem rad ze sem to pekne 31. odevzdal a mam zase klid. Taky uz nemusim kazdy den na kase cichat „ pach piva a nemytych tel“ , ktery se line z cekarny , tento obrat mam dojem sem uz pouzil , ale je velmi vystizny takze se nezlobte.

Tak zacnu horkou zpravou , doufam ze nebudu prozrazovat zadne tajemstvi. Vcera nam vandalove prepadli ambasadu. Rozbili okno u auta a asi chteli strhnout vlajku. Prozatimni policejni verze je , ze utocnici hazeli po vlajce „mrizku“ od kanalu a nekolikrat jim spadla na auto. Nejak si to preberte ja z toho moc moudrej nejsem. Uvidime co se z toho vyklube. Ja bych vikem od kanalu radeji do 4 metru nad hlavu nehazel, ale policie uz svou verzi ma. Zejtra (PO) se to bude resit.

Dneska jsem byl na zavodech indoor modylku v hale Dynama Minsk. Vylakal jsem s sebou jednu mistni slecnu. Jako na potvoru sme po ceste zpatky potkali jednu spolupracovnici , tak sem zvedavej jak tamtamy zaduni. Kazdopadne zavody byly luxusni a bylo opravdu na co koukal. Sice byli jen 4 zavodnici , ale kazdej mel dva az tri stroje a ve finale tri uz nemeli cim litat. Abych nelhal , asi hodinu po zacatku prisel (5.) nejakej demon a asi 10 sekund po startu propasiroval svuj model skrz zabradli na tribune. Podarilo se mu to perfekte. Veskere elktrosoucastky pokracovaly v letu. Zlomil obe kridla a cele torzo zustalo plandat za vejskovku. Ani se neobtezova si to posbirat a vytah z kufru vrtulnik. S tim to ale umel takze bylo na co koukat. Nakonec si rozdali medajle a sli domu lepit. Pak sme jeste vyrazili do mesta pokukovat ponejakejch ptakovinach. Vlezli sme do podzemniho obchodaku a ja sem si koupil nejaky CD. Pokousel sem se slecne vysvetlit , ze prodavat CD napriklad s kompletni mp3 kolekci nektere hudebni skupiny za 7000 Zajciku (cca 2.2 ,- Euro) neni v uplne souladu s autorskymi pravy, ale zjevne to na ni moc nezapusobilo. KOupil jsem si antologii Offspring , Suzan Vega a Morcheeba. Dohromady 21 000 Zajciku (6.5 euro) Potom NHL 08 za 9000 Z = 2.80E. Nejak sem ale nechtel verit prodavacovi ze je to jen v rustine , tak ted louskam bukvy. Este ze ta Suzan Vega nezpiva Rusky. To by me asi nastvalo poradne. Ale za ty penize ...

V patek mi dovezli z Prahy pocitac. Konecne sem se dockal a hned v sobotu instaloval jako vsteklej. Na pokusy sem si nainstaloval hru Oblivion , ktera mi driv vubec nesla. Ted to bylo o mnoho lepsi a na plne detaily sla jak vino. Bohuzel sem si neuvedomil , ze hlavni prednosti nove zvukove kerty je virtualni 3D zvuk do sluchatek a  pri intru sem se leknutim malem posral. Omlouvam se za to slovo , ale este ted mi busi srdce. Mel sem to samozrejme poradne osoleny a najednou sem mel za zadama uragan. NO a ted sem trosku poskocil v case a misto 8. hodin kdy sem to zacal psat je jedna rano. Trosku sem se zasek na World of Warcraft a ejhel je najednou 1 rano a ja bych mel jit spat. Mam oci jak angorak a za chvili mi zacnou rust uhry. Mastny vlasy si snad uz nejak pohlidam. Asi strojekem :-)

Kazdopadne premyslim co se jeste stalo behem poslednich 14 dnu. Praskla nam voda na hajzliku. Volali firme co se stara o barak at  nekoho poslou. Tak nejdriv prej asi po hodine zavolali , aby se zeptali jestli uz se havarie sama nezlikvidovala . Kdyz se nezlikvidovala tak slibili, ze nekoho poslou. Po dalsi pulhodine to testli jeste jednou a za dalsi hodku prisel chlapik v kvadru bez naradi aby omrk situaci. Uznal , že se opravdu jedna o havarii a že nekdo dorazi. I kdyz se kroutil ze jako by poslal nekoho az v pondeli, protoze nas duchapritomny mistni ridic opravar do uhnile hadicky od hajzliku narval nejakej zeleznej trn , vypadalo to jak dulcik a voda byla docasne zastavena. Mimochodem nikdo nevi kde se voda vypina ....   Nakonec prisel nejakej chlapik v moterkach a neco s tim proved.

Minulou sobotu sem delal bramboraky. Kdyz sem na vanoce delal br. Salat tak uz sem si tenkrat rikal , ze tu maj nejak brambory bez chuti . No bramboraky byly nedocesnekovatelny a jeste nedomajorankovatelelnejsi. Tak sem do ty misy nacpal asi 2,5 hlavicky cesneku. POrad to bylo malo , ale vic sem nemel. Mel sem na navsteve kolegu Bronislava a pani hospodarku se synkem. Bylo to fajn potrestali sme temer vsechny kousky ze 2.5 kil brambor. Popijeli pivicko a bylo dobre.  Sice sem se v noci s brmborakama vyporadal jako rovny s rovnym , ale tim se potvrdilo ze akce byla dobra. Zaverecne tri Pinacolady se smetankou extra asi nebyla ta prava tresnicka na dortu.

No v Patek tu byl ten ridic z Moskvy , tak sme poklabosili a popili. Mozna od nej budu mit luxusniho Zigulika. To se moc tesim. Sedeli sme v hospudce asi do 2.

A to je asi tak vsechno co me napda , co stoji za zminku. Dostal jsem taky z Prahy luxusni balicek pomomoci UN. Uz na tech dobrotach peclive pracuju. Pojal sem umysl koupit  si polohrubou mouku . POzval sem si do obchodu odbornika na RJ a tise pozoroval nejakou akci. ON nalakal nejakou prodavacku k regalu a zacal ji obsirne vysvetlovat o co nam jde. Ta se chvili usmivala a kejvala . Pak zmizela do skladu a poslala na nas o poznani zkusenejsi vedouci oddeleni mouky cukru a testovin. Brona tvrdil , ze to musej mit , ze kdyz v letech 80 az 85 studoval stavarnu v Rostove nad Donem , tak meli jeden druh,ale zato  v pytliku se nachazela mouka ruzneho zrna , podle toho jak zrovna nastavili mleti. Rozptyl mezi hladkou a celozrnou byl pry bezny. No kazdopadne baba si to poslechla a pak udelala jiz proflakle EEEEEMMMMMM TENHLE a zmizela ve skladu. Mouka je samozrejme hladka , ale to je zivot. V patek mela jedna mistni sila narozeniny. Tak sme ji koupili dorta kytku a flasku. Trosku nas prvezla protoze ten den byla nekde na svatbe. Vsechny veci vydrzely v lednici a v koupelne takze v pondeli bylo repete. Nejak se ale nikdo nechtel slozit  , tak sme to cvakali ve dvou.

Tak nic , abyste nebyli moc namlsany podrobnostma a tak dlouhy cinty by priste uz nikdo necet. Jsou dve rano a v 7.40 vstavam. Jeste si to prectu abych eliminovat ty nejvetsi hruky a trada do pelechu.

Nazdar Kaspar

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 10. úno 2008 12:43 
Site Admin

Kód:
Zdar vsichni,
Dalsi nemele , cas na par vet z Minsku. Moc jich ale nebude , protoze se zase tan nic extra nestalo.

Pokracje ma skolni anabaze. Nevim kolik sem uz o tom psal , ale prihlasil sem se na udrzovaci kurz angliny. Nejdrive to vypadalo , ze bychom mohli chodit zadarmo , kdyz zamestnavatel posle dopis ze je to v ramci vzdelavani zamestnancu. To bohuzel rektorka nepodepsala . Rozhodlo se ze budem platit , ale ne jen tak platit, pro inostrance je spacialni cena , ktera se pohybuje okolo dvou az trinasobku ceny pro mistni. Ve stredu sme tam byli testovat situacia mistni aktivni zena duchodoveho veku v pozici sekretarky dekanky za me napsala zadost o prijeti do placeneho kursu. Musim uznat ze se ve me trosku varila krev , protoze nevim proc bych mel ponizene zadat o neco , za co si platim. To je jak prosit v obchode jestli by vam neprodali rohlik. Kazdopadne to nacmarala a ze teda tu dekanka neni a at to prepisu vlastni rukou a prinesu to podepsany dalsi den. Decentne sem se optal jestli by nebylo mozne podepsat to co uz ona napsala , ale to prej nejde nevim proc. Potom mi povedela sladke tajmstvi zivota me zadosti. S tou prihlaskou musim jit osobne k dekance , ktera musi souhlasit s mym prijetim. Potom je potreba zajit na mezinarodni odbor , kde mi vymerej kolik mam platit a kde to mam zaplatit. Potom prihlaska s uctenkou poputuje k rektorovi , kterej ji taky musi podepsat. Pokud ne tak mam smulu. No ve stredu jsem teda utek z prace driv abych stihnul dekanku. Babrdle uz tam na me cekala , prohlidla si moje „ZAJAVLENIJE“ a slo se k dekance. Tase na to strasne dulezite koukala a baba me porucila , abych svou bravurni rustinou osobne pozadal pani dekanku a zapsani do kurzu. Ona se schovivave usmala a  do prihlasky neco nacmarala. A slo se na mezinarodni odbor. Po ceste mi baba jeste sdelila sladke tajemstvi , ze ten kurz na kterej sem se hlasil , je uz plnej a ze je nahradni grupa v sobotu v 8.15, ale ze mi to nemuze vadit , protoze budu mit aspon cerstvej mozek. No na mezinarodnim odboru byla dalsi dulezita jesterka a tu moc zajimalo , jestli se tu nahodou nezdrzuju nelegalne a jakej druh viza mam . Pak se zase ukazalo , ze mam asi status residenta a ze bych mozna moh platit jako mistnak. Ocividne se momohli dohodnout, tak ta prvni baba vzala moji zadost ze ji jde nekam ofotit a na ctvrt hodiny se vyparila. Pak prisla a rekla mi at jdu pokojne domu , ze mi zavolaj kolik to bude stat.  Proste Kocourkov , ale snad uz pristi sobotu na to pudu.

V utery pojedu na letiste pro nejaky dva techniky co u nas budou neco stourat. Zatim vubec nevim jak se na letiste jezdi , ale prej je to porad rovne a u pamatniku doprava. Takhle je to dohromady asi 40 kilaku. Sranda je , ze ten material pro techniky porad este nekde bloudi , takze se tu asi budou tejden rekreovat.

Vcera sem coural po meste s mistnackou a byli sme se podivat na x zajimavejch mistech. V Narodni galerii , která je sice malicka , ale zato je vsechno pekne pohromade. Takovej nano Luvr. Pak sem byli v cirkuse kde meli vyprodano. Nakonec na vystave knih , kde vystavovaly snad vsechny staty Evropy , krome Ceska. Bylo tam toho hafo a este se tam zajdu podivat. Jo a objevil sem takovej zasitej kostelik sv. Rocha o kterem nevedi ani mistnaci. Je zasitej mezi barakama. Trosku se rozpada , ale je to takovej peknej vesnickej kostelik jak z pohadky.

Dneska jedu s panem zastupcem CSA na nedelni vylet. Tak sem zvedavej kam me veme , pravda je , ze sem este mimo mesto nebyl a ac sem na nej mel puvodne pifku , tak sem jeho dobrotivy navrh docela rad prijal. Mame se jet podivat na nejakej skanzen a ja nevim co jeste , tak snad me nebude cetou osahavat :-)  Uz sem tu nekolikrat lamal z internetu informace o mistnich pametihodnostech a obavam se , ze je to asi opravdova bida. No az bude auto , tak to bude zajimavejsi.

Mam nekolik opravdu veselych a zajimavych historek z pracovniho prostredi , ale musim si je nechat pro sebe. Bylo by par neskodnych , ktere by se daly predat , ale az ustni formou.

No a to je asi vsechno o co bych se chtel podelit. Asi toho bude min a min , cisterna s zivou rybou uz me neprekvapi. Beru si dnes fotak a dodam nejaky fotky. Docela se na ne sam tesim ale pocasi je zase bidny , tak to asi nebude zadna slava. Trosku sedive kousky.

Tak se mejte , zdar M

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 17. úno 2008 23:16 
Site Admin

Kód:
Zdaravim z Minsku,
Pustil sem si Nirvanu , tak doufam , ze mi to pujde pekne od ruky. Nejak sem se probudil brzo rano , tak to vyridim hned. Chystam se sice na trh , ale este je asi venku ranni zima a nechce se mi tak brzo opoustet teplo domova.

Rad bych zacal operaci jazykovka. Predpoklad bym minuly tyden , ze je cela vec vyrizena , ale nebylo tomu tak. Babrdle me nechala pekne vyhnit a pro jistotu si pockala , az zavolame my ji. Udajne mi to vypocitali na 95 $ . Mel sem si pro slozenku dojit ve ctvrtek do 12.30. Tak hura uprk z prace . Na obed mame 30 minut cesta trva 15 spis 20. DOrazil sem na misto . Babka me chytla za ruku a tahla me do uctarny. Tam sedela dalsi baba u pocitace a aniz by se podivala od monitoru tak procedila „ PAS“ Hm ten tady nemam. „DALSI“ a nestacila by ID karta „PAS“ ........ „ JAKTOZE NEMATE PAS ?“ hmm nemam ... a vubec co je ti do toho ty kravo , pomyslel sem si. Pak prevzala iniciativu babuska z rektoratu a nejak domluvila , ze bude stacit kopie z nejakyho toho kanclu z minulyho tejdne. Tak hura z uctarny na mezinarodni oddil. Dobry den potrebovala bycch kopii pasu pro tohodle mladika , rekla babuska. „ JAKTOZE NEMATE PAS „  no nemam ty kaco , poser se.... Nakonec nasla kopii a hura do uctarny. Tam mi baba milostive vytiskla slozenku a vysvetlila mi , ze platba musi probehnout v bance BELINVESTBANK , ktera na stanici metra Fruznenskaya. Po ceste z toho kanclu este babuska dovysvetila dalsi postup. Musim jit do banky a s kvitanci musim donest do patku do 5. hodin na mezinarodni oddil. Jo a v sobotu se musim dostavit v 8.00 pred jeji kancelar a pokud bude vse v poradku , tak mi povi do ktery mam jit ucebny. Na to ze byl ctvrtek odpoledne a ja musim bejt taky nekdy v praci je to docela radost. No nic po hodinove nepritomnosti , jsem se jako lvi psouk vplizil ke svemu stolu a delal jako by nic.  Banky prej maj tady do 6.  kdyz v 5 vypadnu , vyzvednu doma  pas , tak to urco stihnu. Tak trada , fruznenska je od ty skoly pouhe 4 stanice s prestupem . No kazdopadne asi v 17:45 sem dorazil do bane. Nebudete tomu verit , vsechny maj do 6. ale tyto dvere 205 otviraj od 9 do 15. Hm tak sem po ceste este zastavil v te budove u smenarny a pozadal slecnu , jestli by mi nevymenila eura na dolary. Rekla  „ NEMAM „ a spustila zaluzii. Druhej den sem si na poledni prestavku opet udelal vylet. Dorazil sem do banky ale dvere nepovolily , a me polil studenej pot . Oni maj sice otevreno od 9 do 15 , ale zato maj poledni pauzu 13.00 az 13.45 no a vzhledem k tomu , ze bylo 13.10 tak me cekala prijemna pulhodinka. Kromtoho sem chtel metrem dojet odevzdat tu uctenku , ale to uz nepripadalo v uvahu. No nic uctenka se proste neodevzda a ono to nejak dopadne. V sobotu nastup v 8,10 pred rektoratem a baba nikde. No to se asi domakla , ze sem nedotah uctenku a tak se rozhodle se mi pomstit. Sel sem se teda podivat na nastenku , jak to asi delaj ostatni studenti , tam to v rozvrhu prece mak musi bejt napsany. No jasne , mam vyhrano , rozvrh tu je. Bohuzel na tom rozvrhu byly jmena ucitelu a ne kurzy. Kazdej si musi predem zjistit kdo ho uci. Nastesti do rektoratu prisla jina babrdle a asi o me vedela a poslala me do ucebny 306 VIKTORIA !!!!!!!!!  po mesici a pul vyhrano.
No a na zaver , ten ucitel vubec nema zadnej seznam a nevi koho ma ucit. Kdyby tam byly dva navic tak to nikdo nepozna. Cely skolny se teda plati za informaci kam jit.

Uf to bylo narocny. Jinak hodina super , uci nas nejakej Ivan (opravdu se tak prekvapive jmenuje ) vypada to ze bude dobrej. Velmi me pobavil kdyz nam oznamil ze ho mame oslovovat SIRe. Spoluzaci taky celkem v pohode , z dvanacti lidi jsou 3 doktori , pak nejaky ouradove a studenti. Dokonce me ani neodhalili ze sem cizak , krome moji sousedky , ktera na me o prestavce neco spustila belorusky. Sice me maj za splhouna , kterej se odmita bavit materskym jazykem , ale stejne me odhalej.

No v praci pohoda. V patek budeme mit vanocni besidku. Ucelem teto besidky je usporadat tombolu a nashromazdene (ted nevim jak to kulantne vyjadrit) dary Beloruskeho lidu  republice Ceske rozdat mezi mistni pracovniky. Takze ty zbytky se ocislujou a bude se losovat. Pripadam si jak v Cimrmanove hre Blanik. Chodej nam emajly se zmatenymi zpravami ohledne teto akce. Nejprve to melo byt na rezidenci bez rodinych prislusniku , kteri ovsem dostali za ukol pripravit pohosteni. Ti ovsem vzkazali ze se na to muzou vysr...  Pak prisla dalsi zprava , ze tedy ne na rezidenci , ale na urade. Ve treti prislo , ze by asi bylo nespravedlive , aby rodini prislusnici pripravovali pohosteni a nebyli pripusteni , takze vsichni. Bohuzel sekretariat nepochopil, ze zminovani RP nehodlaji svuj postoj zmenit a tudiz by nebylo co jist. A hle , pochopil a meme tu dalsi zpravu. Kazdy zucastneny vyslany pracovnik je povinen pripravit pohosteni pro sebe plus jednu ososbu. Tim se docili , ze pri pomeru 9:5 resp 8:5 ve prospech vyslanych Cechu vyjde pohosteni i na pana vyslance s manzelkou a dcerou , kteri se stanou ozdobou cele akce. Na piti se budema skladat zvlast , protoze 15 let proslych flasek Gruzunskeho konaku je jeste skoda. A neco co je cerstve se musi setrit.
V sobotu v 9 hodim mi volala sekretarka do skoly. Musel sem se vyparit ze tridy a protoze mela dlouho obsazeno , sly mi hlavou cerne myslenky o pozaru uradu mnou zavinenem. NAkonec prej se pouze chtela domluvit ohlne platku. Abych nezapomnel , na veci do tomboly byla vyhrazena krabice. Do ni se z celeho uradu snesly veci k tomuto vanocnimu posezeni urcene. No a v prubehu ledna a unora ruzne veci pribyvaly a ruzne ubyvaly. Takze obsahem krabice je, nyni mimo toho co neni videt, nekolikero kalendaru na rok 2008 , nekolik vanocnich bombonier, dva cokoladovi Mikulasove , nekolik flasek vina a ja nevim co este. Naopak se asi ke dnu propadla flaska 7mi hvezdickove Metaxy a 250ti gramove belgicke morske plody. Ackoli s nama mistni sily moc nepecou ( predevsim s nekterymi panovacnymi spolupracovniky , ktery si na nich testuju svou nadrazenou pozici) Tak bylo rozhodnuto , ze v zajmu sblizovani narodu se jim poruci , ze nesmeji vanocni besidku opustit pred 9. Minule si pry odbyli cele cirkusove predstaveni jiz v 7 a sli domu. Pana sefa to rozladilo tak to maj letos befehlem.

Od minuleho dopisu asi nic zvlastniho co by stalo za zminku neni. Byl sem se podivat v nejakek obchodaku , kde maj v prvnim patre CDecka , kuchynske poreby a drogerii no a ve druhem nabytek , postele , kuchynske linky a tak. No a to sy vyzaduje nakladni vytah. A co patri k nakladnimu vytahu obsluha. No a kdyz ma obchodak otevreno OD 8mi do 20 tak obsluha precuje ve svousmennem rezimu. V praxi to vypada tak , ze si baba vytaharka dotahla k vytahu zrejme vyrazeny usak a tahaje si  z nosu tucne holuby , ceka az si jednou za den nekdo koupi skrinku. Predpokladam , ze se ho este pokusi presvedcit , ze to vlastne neni az tak tezky a schody nejsou daleko.

Jo a abych nezapomnel , v utery se hral zapas mistni extraligy Dynamo Minsk - HC NovoPolock. Vysledek 4-0 uroven promenliva. Ve treti tretine uz nemohli. Na stadionu maj 2 automaty na kafe a jeden stanek se susenkama. Prislo 350 platicich divaku. Na tech 350 lidi tam bylo 8 trhacek listku a 15 MORPECHU ( prislusnik namorni pechoty ) se samopalama.

Mame tu ted na navsteve techniky z a stouraj se tu v nejakejch kamerach. Sou to dva tipci tak do 30. Chodej porad po praci do jedny Libanonsky hospody. Dvakrat sem tam s nima byl a je to prijemna zmena. Tak snad nekdo mladsi prijede , maj se stridat asi 4 lidi. Mimochodem restaurace Byblos je utulna blizkovychodni restaurace a dobrym jidlem i pivem. Bohuzel obsluha , jako vsude, vazne. Mit nejakou malou kameru , tak by to vazne stalo za natoceni. Patek 21 vecer , asi 7 servirek se plouzu po restauraci. Obcas se sejdou u baru a cekaj ve fronte az ta jedna za barem neco vyda. V prosklene kuchyni se poflakujou tri kuchari a jidlo asi tahaj z mikrovlnky protoze se jeste nikdy nevidel . nahraty gril. Maj krasnej jidelni listek , ale z 20. jidel maj permanentne jenom asi 4. Zrejme uz se tu arabaci aklimatizovali a nekopou zamestnance do zadku. System dyzek sem este bohuzel nedorazil.

No a to je vsechno .

No a kdo to tentokrat docte do konce ....

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 28. úno 2008 21:07 
Site Admin

Kód:
Tak tentokrat zacinam psat dopis uz v sobotu , protoze , prez veskere ocekavani akce vzdelani v BY stale pokracuje a nabira necekane rozmery. Predpokladam , ze me vetsina bude podezirat ze si vymyslim, ale je to horka pravda . Podeziram Ljubov Antonovnu (baabu), ze si na me zasedla . Pravdepodobne se rozhodla , ze toho bohda nebude aby takovej floutek ze zapadu si drze platil kurzy na jeji krasny skole. V utery zase volala do prace , ze sem neodevzdal potvrzeni o zaplaceni skolneho a ze to musim jeste dneska do dvanacti hodin donest do skoly nebo se stane nevim co. Tak sem ji rek ze musim pracovat a ze ji to poslem faxem. O tom porodu se rozepisovat nebudu , ale nakonec heureka , kvetina se rozplakala. Dneska rano sem naklusal do skoly v nekrestanskych 8.15 . Rozebirali sme neunosnou situaci v Kosovu ( coz mi trochu neslo pod kuzi , protoze nevidim duvod proc tahat propagandu do skoly) O prestavce sem babe dones uctenku a napsala si me do nejakyho sesitu a mlela neco o nejaky prihlasce co prej prinese na vyplneni. Pak prisla az na konec hodiny a vrazila mi pekelnej fizlovaci dotaznik. Jmeno, prijmeni, ocestvo, datum narozeni , narodnost , zamestnani , funkce , adresa domu , telefon , adresa do zamestnani , telefon , mobilni telefon , kde se dotazovany ucil jazyk a kdy, cislo uctenky , bankovni ustav, datum , zaplacena castka. No tak sem vyplnil kolonky , ktere sem uznal za vhodne jako dulezite. Myslel sem ze to odevzdam s ostatnima a bude klid , ale to ne. Baba si ke me stoupla a zacale me dodiktovavat ty kolonky co sem nevyplnil , ac sem se o tom nechtel verejne rozsirovat a priznal sem se akorat ze tu pracuju. No tak baba diktovala diktovala ,a poluzaci cuceli . Vzhledem k tomu , ze se mluvi prakticky porad A , tak jsem svou pravou tvar docela uspesne ukryval. Baba ma asi dobryho pamatovaka , takze si pamatovala z pasu i kde bydlim , pracovni zarazeni a zamestnavatele , tak mi to tam pekne prede vsema , s usmevem na rtu nadiktovala. Potom mi dotaznik opravila a at si to prepisu pekne jeste jednou bez misspellingu.
No a to byla posledni kapka do barelu me trpelivosti. Prohlasil sem , ze sem chtel chodit do skoly a ne na KGB . Papiry sem zahodil do odpadkace a odesel. Tak sem zvedavej co me ceka pristi tejden v sobotu v 8.15 . Predpokladam, ze policie , ktera me vyvede z budovy.
Ve ctvrtek sem mel prvni konflikt s mistni policii, byl sem chycen pri dopravnim prestupku. Odbocil sem prez dvojitou doleva a jako na potvoru tam hosi cihali. Docela sem byl prekvapenej , ze mi kouzelna karticka moc nepomohla. Zastavit , doklady , vystoupit a cekat. Teda zacal sem kartickou , ale neudelalo to na nej velkej dojem a chtel po me technicak , kterej nebyl k mani. No tak sem volal do prace hospodarce at mi rekne  kde je. Nastesti  ona to s nima nejak domluvila. Pak se me este ptal kolik je pokuta u nas za dvojitou. Nevedel sem a tak se zacal rozcilovat ze doma prestupky nedelam a do Beloruska sem asi prijel jenom kvuli tomu abych je delal a vymlouval se na Videnskou umluvu.
Pak sme v patek  meli firemni vecirek aneb vanocni party. Nakonec to dopadlo celkem dobre a nebyl to az takovej trapas. Dokonce i ztracenou Metaxu nekdo pod tlakem situace musel vratit. Nekolik doternych dotazu ohledne jejiho osudu asi jejiho momentalniho drzitele donutilo vratit. No jinak tam byla kopa jidla a nenapadne sem se napajel vodkou s juicem. Myslel sem ze se tak vyhnu nadmerne konzumaci , ale neklaplo to a byl sem odhalen. Pulitr Stolicny byl muj. V kombinaci s tim vsim jidlem mi nebylo zrovna nejlip.
No a to je asi vsechno , stava se ze me Belorusky starousedlik. Uz me opravdu jen tak neco neprekvapi. V nedeli sem byl v botanicky zahrade a meli otevrenej pouze jeden sklenik. Platilo se tam 2000 zajciku a meli tam lautr ho. Od brezna asi budu chodin 5x tejdne na rustinu na 4 vyucovaci hodiny denne. Za 4 mesice bych mel obdrzet nejakej certifikat o vzdelatelnosti v ruskojazycnych zemich. Pak teprva zahajim koncert vzdelani a este ze me neco bude. Vcera sme byli s kolegou Bronislavem opet v nasi oblibene putice. Uz tam byla zase babuska a bylo dobre. Usmivala se a nalevala poradnou miru. Ne jako jeji retardovanej zaskok , kterej si porad mysli , ze sme Psonci a furt na nas mele neco polsky. Kromtoho toci ohavne podmiraky a cumi jak puk. Hospoda byla tentokrat plna kravataku a pak si k nam sedli nejaky dva hluchonemci , co nam porad ukazovali nejaky cunarny na mobilnim telefonu. Dali sme par kousku , nekolik seljotkovych ( neco jako slanece) buterbrotu a pekne sme splachli dalsi pracovni den. To se pak chrupka. Asi si budu nosit svuj pulitr a to pak bude jeste vetsi pohoda nez z toho kelimku. Vychytavka je , ze po konzumaci seljotky se pri kazdem napiti vraci pekelna rybi chut. Je to primo ohavnej ocas , ale to se musi zazit. Ryby jsou tu narodni jidlo a jedi se na vsemozne zpusoby. Ja si zatim ale troufam jen na ty malicky na chlebicku.

Tak se mejte krasne. Pujdu spat abych na to byl zitra pekne nachystanej.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 9. bře 2008 23:45 
Site Admin

Kód:
Zdar a silu

Je nemele a po vynechane prestavce se pokusim zase napsat par radek o udalostech v BY. Asi vas nepotesim , ale pro zmenu tentokrat zadne velke objevne zalezitsti nejsou. V podstate sem si k tomu sednul , protoze cekam nez mi otevrou obchod abych si zasel pro neco k snidani. No a vida ani to netrvalo dlouho a ozval se mistni zastupce CSA at s nim jedu po nejakejch narodnich parcich. Tak ani cekat nebudu a padam.

Ted je pulnoc a ja sem doma. Vylet byl super , ale Beloruske narodni parky jsou opravdu velkolepe. Nebyt rangera u zavory a peti zvirat v klecich , tak se narodni park pozna podle toho , ze je v pangejtu vic odpadku nez normalne. Nasli sme tam ale nejake jezero u ktereho je jeden hotel a jinak nic, Jezirko asi tak o velikosti machace je obklopeno jednou rekreacni chatou a k te se este jede 10 km polni cestou.

O vikendu tu byli kuriri z Praglu. Tak sme se o ne podelili a jako na potvoru ja sem s nima musel do hospody. To je asi naschval , ja bych do hospody nestrcil nos a oni  me zrovna vybrali. No byl to celkem prijemny vecer a dokonce v bizkovychodni restauraci Byblos meli vice nez cvrtinu jidel z jidelniho listku a to je velky uspech. Konecne bylo na vyber vice nez 4 jidla. Tak sem si dal konecne kureci jatra , ale byly mazlavy a horky , tak sem je musel kousat dohromady se zelnym salatem a majonezou. Chudaci K. odjizdeli do Prahy v nedeli rano.

No co jinak , nic moc se nedeje. Zahajil sem utok na dalsi vzdelavani. Jako zkuseneho matadora me papirovani neodradi , ale stale mam trosku problem ze maj vsude do 5ti a to ja akorat koncim v praci. Tak sem dostal fax , ze me prijali na rustinu , ale ze si musim obehat papiry. Na faxu bylo ze maj na studijnim do 17.15.  A opravdu v 17.13 sem byl v kanclu nastoupenej a ptal se na Lolitu Ivanovnu. Ta prej uz sla domu. Tvrdili mi ze maj jenom do 17 a at vypadnu. Rek sem ze nikam nejdu zem mam fax z rektoratu a tam je napsany 17.15 , takze maj este otevreno. Ten fax byl adresovanej me na ambasadu a ze me prijimaj jako zamestnance dipl. sboru na odpoledni kurzy. No a ta zenska se me zeptala jestli se nechci nejdriv zapsat na koleji a jestli sem prijel vlakem. Rek sem ji ze sem prijel metrem a jestli si ten dopis muze poradne precist a vytisknout mi prihlasku. Ukazalo se ze Lolita byla na hajzliku a hned slo vsechno jednoduseji. Po 20ti munutove prednasce , ze to delaj ve svem volnem casu vyridili moje papiry behem 3 minut a bylo. Obdrzel sem seznam nasledujicich ukolu a hura domu. Tentokrat je to tak , ze musim za Ivanem Prochorovicem , kterj mi podepise papiry a zaradi me do kurzu. IP pracuje v jinem kampusu tak pul hodinky pesmo. S tim papirem se pak vratim k Lolite a ta mi rekne kam to mam jit cvaknout. Dal nevim.

V praci je celkem vsechno v normalu . Akorat kolega Bronislav ma 3 tejdny vilno , takze musim makat za 1,5 cloveka.  Nastesti je stale off season, takze to jde. No a co dal ?

Dneska cestou autem sem konecne videl poradny Belorusko. Mimo hlavni cesty sou pekelny vesnicky polozhroucenejch roubenek. Ale nejsou to takovy ty malebny roubenky prokladany maltou. Sou to vlastne sruby a ty mezery asi nejou ani necim prokladany. V kazde vesnici je jeden dva verejne kohoutky na namesti a tam chodej pro vodu. No narez. N nekolika vesnickach meli celkem luxusni kostely. Katolicky. Mam nejaky fotky tak az se k nim dotanu tak je nekde vystavim.
Asi nic jdu spat.
Tak nazdar.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 6. dub 2008 23:17 
Site Admin

Kód:
Zdar a silu , uz sem nekolik nemeli nepsal a par lidi se me ptalo proc tydeni zpravodajsvi vzalo za sve , tak se pokusim dat dohromady nekolik radek.

Novinari a diplomati asi zijou v jimnem Minsku nez ja a vidi tu na kazdem kroku brutalni policejni zasahy a totalitni sikanu. Denne chodim po meste peskom a krome vetsi aktivity policajtu jsem nic takoveho nezaznamenal. Cetl sem clanek jednoho chlapika co se Beloruskem dlouhodobe zabyva a on tvrdi , ze este nevidel zadne fotografie nebo filmy jak tezkoodenci brutalne masakruji demonstranty. Marne sem je taky hledal.Takze s rezervou, co nase propaganda tvrdi nemusi uplne odpovidat realite. Jako dneska si pamatuju medialni masaz na CNN pred zahajenim valky v Iraku.

No nic , to nebude hlavnim tematem meho vytvoru. Vetsinou jsem v zacatku kazdeho dopisu popisoval postrehy ze zeme bříz-).  Mladi lide tu nechodej do hospod , protoze jich je malo a jsou drahy. Kupujou si chlast v krame a pak posedavaj venku kolem reky. Je to docela prijemne a v praze by to mohlo bejt docela mile. Kolem reky je chodnik a tam lidi sedej a vduznem rozhoru do sebe lejou vodecku a pivo z pet flasek. V praci celkem normalka. Do tri tejdnu nam bude odchazet sef. Tak se asi bude chystat nejaka rozlucka a tak. Tlak Ruska nuti ke stalemu zdrazovani a rika se ze se zdrazuje o 10 procent mesicne. POcet zajciku za Euro celkem stabilne roste. Kdyz sem prijel bylo to tak 2950,- ted temer 3400,-.

Zacal sem chodit 4x tejdne na Rustinu. Je to celkem zabiracka po praci jit este na nekolik hodin na jazyk , ale potrebuju si v lete udelat zkousku , tak na tom potrebuju zapracovat. Bohuzel je malo studentu kteri chtej chodit vecer takze neni vyber a v my parte je Venezuelan , Irka , Ital , Fin a Jiho Korejec. Sou uplne mimo takze je trida rozdelena na me a zbytek sveta. Domluvil sem se, ze to nema cenu a budu chodit , ac nerad, na individualni vyuku. S Irkou sem byl v patek v kelimkovy knajpe . Tocil retard , ale bylo tam celkem fajn. Schodou okolnosti ona to tam zna , ale nikdy se dovnitr neodvazila. Postupne statecne zdrazujou a pivo uz stoji 1600 zajciku. Asi 14 kacek.  Je jaro , venku je nadherne a zacina se mi to tu cim dal tim vic libit.  Minuly vikend sem byl s mistnim zastupcem CSA , Bronislavem a mistnackou na vylete na Mirskem zamku a na dalsim zamku jmenem Nesvizh. Je to docela super , ale leta se o to nikdo nestaral a tedka to tak nejak dohanej , ale de jim to horko tezko. Takze sem si za jeden vikend splnil asi tak tretinu mistnich pametihodnosti. Taky vikend pred tim sme byli na nejvyssi hore Beloruska  co ma asi 347 m . Ona to hora vlastne ani neni , ptal sem se jestli si mam vzit pohorky a svacu , ale bylo mi receno , ze to nebude potreba. Je to v podstate jedeno misto v mirne zvlnene krajine , kde je najednou mohylka a parkoviste. Pak sme jeste byli na dalsim miste ktere je nazyvano horama. Spis to slouzi jako piknikoviste a sportoviste pro paint ball  , tubing a asi 200 m lyzovacky. Rozbil se mi fotak , takze statecne nefotim. No a nevim cim bych se dale pochlubil. Pujdu spat a zejtra hura do roboty.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina